Прејди на содржината

Религија во Мадагаскар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Религија во Мадагаскар
religion percent
Христијанство
  
41 %
Ислам
  
7 %
Останати или Традиционалисти
  
50 %

Религијата во Мадагаскар има значајна улога во животот на луѓето во земјата.

Традиционални религии[уреди | уреди извор]

Околу половина од населението на Мадагаскар ги практикува традиционалните религии, кои имаат тенденција да ги нагласуваат врските меѓу живите и мртвите. Тие веруваат дека мртвите им се придружуваат на своите предци во редот на божественоста и дека предците се интензивно загрижени за судбината на нивните живи потомци. Оваа духовна заедница има најголемо мнозинство кај етничката група Мерина и Бецилео преку „превртување на мртвите“, кое вклучува јадење, пиење и буквално танцување со мртвите.

Христијанство[уреди | уреди извор]

Околу 41% од населението е христијанско. Тие се поделени еднакво меѓу римокатоличката и протестантската црква, но има и православни христијани. Многумина го инкорпорираат култот на мртвите со своите други верски убедувања и благословувајќи ги своите мртви во црквата пред да продолжат со традиционалните погребни обреди. Тие, исто така, може да поканат и пастир за да присуствува на церемонијата. Постои историско соперништво меѓу католичките и протестантските маси. Католичките сметаат дека се обесправени во земјата, додека протестантите главно преовладуваат во државната служба, бизнисот и професиите.

Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни има повеќе од 8.000 членови во 33 собранија на Мадагаскар[1].

Ислам[уреди | уреди извор]

Следбениците на исламот претставуваат околу 7% од населението. Тие главно се концентрирани на север, северозапад и југоисток[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Facts and Statistics“, Newsroom, LDS Church, January 1, 2012, Посетено на 2013-03-10 |contribution= е занемарено (help)
  2. Madagascar