Религија во Камерун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Религија во Камерун[1]
Религија процент
Христијанство
  
70 %
Ислам
  
20 %
Традиционална религија
  
6 %
Останати
  
4 %

Религијата во Камерун има значајна улога во секојдневниот живот на луѓето во земјата. Христијанството, исламот и традиционалните регигии се трите главни религии во Камерун. Христијанските цркви и муслимански центри од разни деноминации слободно ги извршуваат своите верски практики во земјата[2].

Околу 70% од населението се христијани, 20% се муслимани и 10% ја почитуваат традиционалната религија.[2]. Други религиозни групи кои имаат помалку 1 % од населението се ортодоксните Евреи и Бахаите[2].

Религии[уреди | уреди извор]

Христијанство[уреди | уреди извор]

Римокатоличка катедрала во Јаунде

Христијанското население се дели меѓу Римокатолици (32,4%), Протестанти (30,3%) и други христијански деноминации (вклучувајќи ги и Јеховини сведоци) со 6% [2]). Римокатоличката црква во земјата има 24 епархии, 1,350 свештеници и 2,600 духовни лица.

Христијаните главно се населени во јужните и западните провинции. Треба да се напомене дека за разлика од вообичаеното верување, населението на три северни региони се речиси еднакво поделени меѓу христијани и муслимани. Двете англофонски провинции на западниот дел од земјата во голема мера се протестантски, додека франкофонските провинции на јужните и западните региони се главно католички и евангелски.[2].

Ислам[уреди | уреди извор]

Постојат поголем број на податоци околу процентот на муслиманите во земјата, и тој се движи од 20 до 24%[3]. Најголемит дел од муслиманите се сунити, со околу 12% од населението и 3% се шиити[4]. Во земјата, 48% од муслиманите припаѓаат на редот тарикат[5]. Исламот во земјата најмногу е концентриран во регионот на Адамава.

Останати[уреди | уреди извор]

Во земјата живеат околу 4.000 приврзаници на бахајството[6]. Еврејското население е мало, со околу 50 луѓе[7].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://m.state.gov/md168393.htm
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 July-December, 2010 International Religious Freedom Report : Cameroon. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (2010) and Wayi E. Mico (2016),A social analysis of the Religious situation in Cameroon. This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
  3. * "Background Note: Cameroon". January 2008. United States Department of State. Accessed 21 February 2008.
  4. „The World's Muslims: Unity and Diversity“ (PDF). Pew Forum on Religious & Public life. August 9, 2012. конс. April 6, 2014. 
  5. „The World's Muslims: Unity and Diversity“. The Pew Forum: On Religion and Public Life. конс. March 10, 2015. 
  6. Bahá'í International Community (2003-09-23), „Cameroon celebrates golden time“, Bahá'í World News Service 
  7. www.silive.com