Византиски календар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Византискиот календар бил во официјална употреба во Византија (односно во Источна Римското Царство) од 988 година кога владеел Василиј II, сѐ до падот на империјата во 1453 година. Овој календар се користел и во земјите кои биле во византиската сфера на влијание.

Календарот бил идентична на јулијанскиот календар, со таа разлика што називите на месецте биле преведени од латински на грчки. Првиот ден од годината бил 1 септември, а за почетна година се сметала 5509 (или 5508) година пред новата ера - односно кога според Библијата бил создаден светот. Значи за да преминеме од современиот календар во византискиот на тековната година треба да додадеме 5508, а за деновите од 1 јануари до 31 август и 5509 за останатите денови од годината.

Поважни датуми[уреди | уреди извор]

Подоцнежна употреба[уреди | уреди извор]

По падот на Византија, на календарот продолжил да се користи во Русија до 1700 година сѐ до реформите на Петар Велики. Денес сѐ уште некои Православни Цркви го користат овој календар.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Византиско царство
Ромејска култура Историја на Римската империја во Средниот век Уредување на Римската империја во Средниот век

Архитектура
Музика
Уметност
Наука
Календар

Градови:
Константинопол
Никеја
Мистра

Градби:
Света Софија

Константин I | Теодосиј I | Јустинијан I
Распад на Персија (628)
Ираклиј I
Иконоборство (726)
Лав III Сириец | Константин Порфирогенит | Василиј II
Големата Шизма (1054)
Битка кај Манцикерт (Кобна 1071)
Алексиј I Комнин | Мануил I Комнин
Падот на Константинопол (1204)
Теодор I Ласкарис
Обнова на Римската империја (1261)
Михаил VIII Палеолог | Константин Драгаш
Падот на Константинопол (1453)
Средновековни римски императори
Средновековна римска дипломатија