Прејди на содржината

Мистра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Остатоци од тврдина во Мистра

Мистра (грчки: Μυστράς) бил византиски град кој се наоѓал до истоименото село на полуостровот Пелопонез во јужна Грција. Самиот град се наоѓал блиску до Спарта, и тоа на околу 6 километри. Подоцна, таа била изградена од страна на рицарите во 1249 година кога станала и престолнина на Морејското Деспотство. По преземањето на Цариград од страна на Османлиите во 1453 година, престолнината на Византија станала Мистра, која всушност претставува и нејзина последна престолнина.

Во денешно време, во селото Мистра се наоѓаат остатоци од древните времиња како на Стара Грција така и од средновековието. Овде се наоѓаат и црквите Св. Димитрија, Св. Теодор, Богородица, Св. Софија,.

Мистра од 1989 година е вклучена во списокот на светското културно наследство на УНЕСКО.