Северна Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Територијални проширувања на Грција од 1830 до 1864 година.

Северна Грција (грчки: Βόρεια Ελλάδα) е еден од четирите грчки NUTS региони создадени за статистички цели без административни функции.

Сместен е северно од централна Грција и историски - од линијата Арта-Волос. Ги опфаќа Егејска Македонија, Тесалија и Западна Тракија.