Анри V

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Анри V
Крал на Франција и на Навара (спорно)
Анри V
Владеење 2 август 1830 - 9 август 1830
3 јуни 1844 - 24 август 1883 (по изговор)
Полно име Анри Шарл д'Артуа де Бурбон
Почивалиште Во Кастагнавица, Нова Горица, Словенија
Претходник Луј XIX
Наследник Хуан, гроф од Монтизон
Придружник Марија Тереза Австриска
Династија Бурбони
Татко Шарл Фердинанд, војвода од Бери
Мајка Марија Каролина Неаполска

Анри V (роден на 29 септември 1820 во дворецот Туилир - починал на 24 август 1883 во Фрохсдорф) бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара.
Претходник
Луј XIX
Крал на Франција
(спорно)

1830
Наследник
Луј-Филип
Крал на Французите
Претходник
Луј XIX
Крал на Франција
1844-1883
Наследник
Хуан III
|}