Список на сојузни држави и територии на САД по површина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е целосен список на сојузните држави и територии на САД подредени по вкупна површина, земјишна површина и водена површина (каде соаѓаат внатрешни водни површини и територијални води).[1]

Табела[уреди | уреди извор]

Вкупна површина[2] Копнена површина[2] Водна површина[2]
Место Држава/територија км² км² Удел км² Удел
&100000000000000010000001  Алјаска 1.723.337 1.477.953 &1000000000000857600000085,76% 245.384 &100000000000001420000001,42%
&100000000000000020000002  Тексас 695.662 676.587 &1000000000000972600000097,26% 19.075 &100000000000002740000002,74%
&100000000000000030000003  Калифорнија 423.967 403.466 &1000000000000951600000095,16% 20.501 &100000000000004840000004,84%
&100000000000000040000004  Монтана 380.831 376.962 &100000000000009900000009,90% 3.869 &100000000000001020000001,02%
&100000000000000050000005  Ново Мексико 314.917 314.161 &10000000000099760000000997,60% 757 &100000000000002400000002,40%
&100000000000000060000006  Аризона 295.234 294.207 &10000000000099652000000996,52% 1.026 &100000000000003480000003,48%
&100000000000000070000007  Невада 286.380 284.332 &1000000000000992800000099,28% 2.048 &100000000000000720000000,72%
&100000000000000080000008  Колорадо 269.601 268.431 &1000000000000995700000099,57% 1.170 &100000000000000430000000,43%
&100000000000000090000009  Орегон 254.799 248.608 &1000000000000975700000097,57% 6.191 &100000000000002430000002,43%
&1000000000000001000000010  Вајоминг 253.335 251.470 &1000000000000992600000099,26% 1.864 &100000000000000740000000,74%
&1000000000000001100000011  Мичиген 250.487 146.435 &100000000000005850000005,85% 104.052 &1000000000000415400000041,54%
&1000000000000001200000012  Минесота 225.163 206.232 &1000000000000915900000091,59% 18.930 &100000000000008410000008,41%
&1000000000000001300000013  Јута 219.882 212.818 &1000000000000967900000096,79% 7.064 &100000000000003210000003,21%
&1000000000000001400000014  Ајдахо 216.443 214.045 &1000000000000988900000098,89% 2.398 &100000000000001110000001,11%
&1000000000000001500000015  Канзас 213.100 211.754 &1000000000000993700000099,37% 1.346 &100000000000000630000000,63%
&1000000000000001600000016  Небраска 200.330 198.974 &1000000000000993200000099,32% 1.356 &100000000000000680000000,68%
&1000000000000001700000017  Јужна Дакота 199.729 196.350 &100000000000000980000000,98% 3.379 &100000000000001690000001,69%
&1000000000000001800000018  Округ Колумбија 184.661 172.119 &1000000000000932100000093,21% 12.542 &100000000000006790000006,79%
&1000000000000001900000019  Северна Дакота 183.108 178.711 &100000000000009760000009,76% 4.397 &100000000000002400000002,40%
&1000000000000002000000020  Оклахома 181.037 177.660 &1000000000000981300000098,13% 3.377 &100000000000001870000001,87%
&1000000000000002100000021  Мисури 180.540 178.040 &1000000000000986100000098,61% 2.501 &100000000000001390000001,39%
&1000000000000002200000022  Флорида 170.312 138.887 &10000000000081549000000815,49% 31.424 &10000000000018451000000184,51%
&1000000000000002300000023  Висконсин 169.635 140.268 &100000000000008270000008,27% 29.367 &1000000000000173100000017,31%
&1000000000000002400000024  Џорџија 153.910 148.959 &1000000000000967800000096,78% 4.951 &100000000000003220000003,22%
&1000000000000002500000025  Илиноис 149.995 143.793 &1000000000000958700000095,87% 6.202 &100000000000004130000004,13%
&1000000000000002600000026  Ајова 145.746 144.669 &1000000000000992600000099,26% 1.077 &100000000000000740000000,74%
&1000000000000002700000027  Њујорк 141.297 122.057 &100000000000008640000008,64% 19.240 &1000000000000136200000013,62%
&1000000000000002800000028  Северна Каролина 139.391 125.920 &1000000000000903400000090,34% 13.471 &100000000000009660000009,66%
&1000000000000002900000029  Арканзас 137.732 134.771 &1000000000000978500000097,85% 2.961 &100000000000002150000002,15%
&1000000000000003000000030  Алабама 135.767 131.171 &1000000000000966100000096,61% 4.597 &100000000000003390000003,39%
&1000000000000003100000031  Луизијана 135.659 111.898 &100000000000008250000008,25% 23.761 &1000000000000175200000017,52%
&1000000000000003200000032  Мисисипи 125.438 121.531 &1000000000000968900000096,89% 3.907 &100000000000003110000003,11%
&1000000000000003300000033  Пенсилванија 119.280 115.883 &100000000000009720000009,72% 3.397 &100000000000002850000002,85%
&1000000000000003400000034  Охајо 116.098 105.829 &1000000000000911500000091,15% 10.269 &100000000000008850000008,85%
&1000000000000003500000035  Вирџинија 110.787 102.279 &1000000000000923200000092,32% 8.508 &100000000000007680000007,68%
&1000000000000003600000036  Тенеси 109.153 106.798 &100000000000009780000009,78% 2.355 &100000000000002160000002,16%
&1000000000000003700000037  Кентаки 104.656 102.269 &10000000000097720000000977,20% 2.387 &1000000000000228000000022,80%
&1000000000000003800000038  Индијана 94.326 92.789 &1000000000000983700000098,37% 1.537 &100000000000001630000001,63%
&1000000000000003900000039  Мејн 91.633 79.883 &1000000000000871800000087,18% 11.750 &1000000000000128200000012,82%
&1000000000000004000000040  Јужна Каролина 82.933 77.857 &100000000000009390000009,39% 5.076 &100000000000006120000006,12%
&1000000000000004100000041  Западна Вирџинија 62.756 62.259 &1000000000000992100000099,21% 497 &100000000000000790000000,79%
&1000000000000004200000042  Мериленд 32.131 25.142 &1000000000000782500000078,25% 6.990 &1000000000000217500000021,75%
&1000000000000004300000043  Хаваи 28.313 16.635 &1000000000000587500000058,75% 11.678 &1000000000000412500000041,25%
&1000000000000004400000044  Масачусетс 27.336 20.202 &1000000000000739000000073,90% 7.134 &1000000000000261000000026,10%
&1000000000000004500000045  Вермонт 24.906 23.871 &1000000000000958400000095,84% 1.035 &100000000000004160000004,16%
&1000000000000004600000046  Њу Хемпшир 24.214 23.187 &1000000000000957600000095,76% 1.027 &100000000000004240000004,24%
&1000000000000004700000047  Њу Џерси 22.591 19.047 &1000000000000843100000084,31% 3.544 &1000000000000156900000015,69%
&1000000000000004800000048  Конектикат 14.357 12.542 &1000000000000873500000087,35% 1.816 &1000000000000126500000012,65%
&1000000000000004900000049  Делавер 6.446 5.047 &1000000000000782900000078,29% 1.399 &1000000000000217100000021,71%
&1000000000000005000000050  Род Ајленд 4.001 2.678 &1000000000000669200000066,92% 1.324 &1000000000000330800000033,08%
 Округ Колумбија 177 158 &1000000000000893300000089,33% 19 &1000000000000106700000010,67%
 Порторико 13.791 8.868 &1000000000000643000000064,30% 4.924 &1000000000000357000000035,70%
 Северни Маријански Острови 5.117 472 &100000000000009230000009,23% 4.644 &1000000000000907700000090,77%
 Американски Девствени Острови 1.898 348 &1000000000000183300000018,33% 1.550 &1000000000000816700000081,67%
 Американска Самоа 1.505 198 &1000000000000131600000013,16% 1.307 &100000000000008680000008,68%
 Гуам 1.478 543 &100000000000003680000003,68% 935 &1000000000000632300000063,23%
САД Мали оддалечени острови[3][а 1] 41 41
САД Континентални САД 8.081.867 7.653.004 &1000000000000946900000094,69% 428.862 &100000000000000530000000,53%
САД 50 држави и окр. Колумбија 9.833.517 9.147.593 &1000000000000930200000093,02% 685.924 &100000000000006980000006,98%
САД Сета територија на САД 9.857.348 9.158.064 &1000000000000929100000092,91% 699.284 &100000000000007090000007,09%

Карти[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Површините не се објавени во пописот од 2010 г. бидејќи повеќе не се собираат податоци за малите оддалечени острови.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Попис 2000: Географски поими и концепти - Пописна служба на САД, пров. 10 јули 2007 (англиски)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Преглед на САД: 2010 г. Број на населението и домовите“. Пописно биро на САД. септември 2012. стр. V–2, 1 и 41 (таб. 1 и 18). http://www.census.gov/prod/cen2010/cph-2-1.pdf. конс. 7 февруари 2014 г.  (англиски)
  3. „United States Summary: 2010. Population and Housing Unit Counts. 2000 Census of Population and Housing“. United States Census Bureau. април 2004. стр. 1 (Table 1). http://www.census.gov/prod/cen2000/phc3-us-pt1.pdf. конс. 10 февруари 2014 г.