Региони во Перу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Регионите (шпан. regiones) се првостепени административни единици во Перу. Од неговото осамостојување (1821) па сè до 2002, Перу било поделено на одделенија или „департмани“ (departamentos), но ова во поново време се има покажано како проблематично поради сè поголемата централизација на политичката и економската моќ на главниот град Лима.

Покраината Лима не припаѓа на ниеден регион. За разлика од департманите, регионите имаат избрана управа (влада) и широк дијапазон на надлежности. Постапката на децентрализација и понатаму трае.

Регионите (како и департманите пред нив) се делат на покраини и окрузи.

Региони[уреди | уреди извор]

Информациите за површина и население се преземени од податоците на Националниот институт за статистика и информатика (INEI).[1] Демографските податоци се добиени од пописот во [2]. Густината на населеност е изразена во жители по квадратен километар, со прецизност од едно децимално место. Секоја административна единица има и свој UBIGEO-код.

Регион ISO
UBIGEO
Гл. град Површина
(км²)
Население Густина на
насел. (/км²)
Положба
Амазон PE-AMA 01 Чачапојас &1000000000003924900000039.249 &10000000000389700000000389.700 &100000000000000990000009,9 Peru - Amazonas Department (locator map).svg
Анкаш PE-ANC 02 Уараз &1000000000003591400000035.914 &100000000010394150000001.039.415 &1000000000000028900000028,9 Peru - Ancash Department (locator map).svg
Апуримак PE-APU 03 Абанкај &1000000000002089600000020.896 &10000000000418882000000418.882 &1000000000000020000000020,0 Peru - Apurímac Department (locator map).svg
Арекипа PE-ARE 04 Арекипа &1000000000006334500000063.345 &100000000011408100000001.140.810 &1000000000000018000000018,0 Peru - Arequipa Department (locator map).svg
Ика PE-ICA 11 Ика &1000000000002132800000021.328 &10000000000665592000000665.592 &1000000000000031200000031,2 Peru - Ica Department (locator map).svg
Каљао PE-CAL 07 Каљао
(округ Белависта)
&10000000000000147000000147 &10000000000810568000000810.568 &100000000000551480000005.514,8 Peru - Callao, Constitutional Province of (locator map).svg
Кахамарка PE-CAJ 06 Кахамарка &1000000000003331800000033.318 &100000000013590230000001.359.023 &1000000000000040800000040,8 Peru - Cajamarca Department (locator map).svg
Куско PE-CUS 08 Куско &1000000000007198600000071.986 &100000000011715030000001.171.503 &1000000000000016300000016,3 Peru - Cuzco Department (locator map).svg
Ла Либертад PE-LAL 13 Трухиљо &1000000000002550000000025.500 &100000000015397740000001.539.774 &1000000000000060400000060,4 Peru - La Libertad Department (locator map).svg
Ламбајеке PE-LAM 14 Чиклајо &1000000000001423100000014.231 &100000000010915350000001.091.535 &1000000000000076700000076,7 Peru - Lambayeque Department (locator map).svg
Лима PE-LIM 15 Уачо &1000000000003480200000034.802 &10000000000864853000000864.853 &10000000000002232000000223,2 Peru - Lima Department (locator map).svg
Лорето PE-LOR 16 Икитос &10000000000368852000000368.852 &10000000000884144000000884.144 &100000000000000240000002,4 Peru - Loreto Department (locator map).svg
Мадре де Диос PE-MDD 17 Пуерто Малдонадо &1000000000008530100000085.301 &1000000000009202400000092.024 &100000000000000110000001,1 Peru - Madre de Dios Department (locator map).svg
Мокегва PE-MOQ 18 Мокегва &1000000000001573400000015.734 &10000000000159306000000159.306 &1000000000000010100000010,1 Peru - Moquegua Department (locator map).svg
Паско PE-PAS 19 Серо де Паско &1000000000002532000000025.320 &10000000000266764000000266.764 &1000000000000010500000010,5 Peru - Pasco Department (locator map).svg
Пиура PE-PIU 20 Пиура &1000000000003589200000035.892 &100000000016307720000001.630.772 &1000000000000045400000045,4 Peru - Piura Department (locator map).svg
Пуно PE-PUN 21 Пуно &1000000000006699700000066.997 &100000000012455080000001.245.508 &1000000000000018600000018,6 Peru - Puno Department (locator map).svg
Сан Мартин PE-SAM 22 Мојобамба &1000000000005125300000051.253 &10000000000669973000000669.973 &1000000000000013100000013,1 Peru - San Martín Department (locator map).svg
Такна PE-TAC 23 Такна &1000000000001607600000016.076 &10000000000274496000000274.496 &1000000000000017100000017,1 Peru - Tacna Department (locator map).svg
Тумбес PE-TUM 24 Тумбес &100000000000040460000004.046 &10000000000191713000000191.713 &1000000000000047400000047,4 Peru - Tumbes Department (locator map).svg
Уанкавелика PE-HUV 09 Уанкавелика &1000000000002213100000022.131 &10000000000447054000000447.054 &1000000000000020200000020,2 Peru - Huancavelica Department (locator map).svg
Уануко PE-HUC 10 Уануко &1000000000003684900000036.849 &10000000000730871000000730.871 &1000000000000019800000019,8 Peru - Huánuco Department (locator map).svg
Укајали PE-UCA 25 Пукаљпа &10000000000101831000000101.831 &10000000000402445000000402.445 &100000000000000400000004,0 Peru - Ucayali Department (locator map).svg
Хунин PE-JUN 12 Уанкајо &1000000000003766700000037.667 &100000000010916190000001.091.619 &1000000000000029000000029,0 Peru - Junín Department (locator map).svg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Банка на иформации за админинстративните единици Архивирано на 23 април 2008 г.“ - INEI (шпански). проверено на 30 ноември 2007.
  2. Пописот е спроведен од 2005 18 јули до 20 август 2005

Наводи[уреди | уреди извор]