Покраини во Перу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на покраините во Перу
Карта на покраините во Перу: крајбрежни, планински, џунгла
Карта на покраините во Перу по регион

Покраините во Перу (шпан. provincias) се второстепени администратицни единици во земјата. Се делат на окрузи (distritos). Во Перу има 195 покраини, групирани во 25 региони (освен покраината Лима, која не припаѓа на ниеден регион). Ова значи дека регионите просечно имаат по 7 покраини. Најмалку покраини има регионот Каљао (1), а највеќе има регионо Анкаш (20).

Покраините на истокот од Перу во ретко населената дождовна шума Амазонија се поголеми, додека пак северно-централниот дел на земјата се одликува со поголем број на покраини. Најмалку окрузи има покраината Пурус (1), а највеќе покраината Лима (43). Просечниот број на окрузи по покраина изнесува 8 (29 покраини имаат токму по 8 окрузи).

Табела на покраини[уреди | уреди извор]

На табелава се прикажани сите покраини со нивните административни центри и регионот во кој се наоѓаат. Секоја од нив има единствен UBIGEO-код. Градовите со задебелени букви се воено и регионални главни градови.

Покраина Регион Гл. град Окрузи UBIGEO
Чачапојас Амазон Чачапојас 21 0101
Багва Амазон Багва 6 0102
Бонгара Амазон Хумбиља 12 0103
Кондорканки Амазон Санта Марија де Ниева 3 0104
Луја Амазон Ламуд 23 0105
Родригес де Мендоса Амазон Мендоса 12 0106
Уткубамба Амазон Багва Гранде 7 0107
Уарас Анкаш Уарас 12 0201
Аиха Анкаш Аиха 5 0202
Антонио Рајмонди Анкаш Љамељин 6 0203
Асунсион Анкаш Чакас 2 0204
Болоњеси Анкаш Чикијан 15 0205
Каруаз Анкаш Каруаз 11 0206
Карлос Фермин Фицкаралд Анкаш Сан Луис 3 0207
Касма Анкаш Касма 4 0208
Коронго Анкаш Коронго 7 0209
Уари Анкаш Уари 16 0210
Уармеј Анкаш Уармеј 5 0211
Уајлас Анкаш Караз 10 0212
Марискал Лузуријага Анкаш Пискобамба 8 0213
Окрос Анкаш Окрос 10 0214
Паљаска Анкаш Кабана 11 0215
Помабамба Анкаш Помабамба 4 0216
Рекуај Анкаш Рекуај 10 0217
Санта Анкаш Чимботе 9 0218
Сиуас Анкаш Сиуас 10 0219
Јунгај Анкаш Јунгај 8 0220
Абанкај Апуримак Абанкај 9 0301
Андауајлас Апуримак Андауајлас 19 0302
Антабамба Апуримак Антабамба 7 0303
Ајмараес Апуримак Чалуанка 17 0304
Котабамбас Апуримак Тамбобамба 6 0305
Чинчерос Апуримак Чинчерос 8 0306
Грау Апуримак Чукибамбиља 14 0307
Арекипа Арекипа Арекипа 29 0401
Камана Арекипа Камана 8 0402
Каравели Арекипа Каравели 13 0403
Кастиља Арекипа Аплао 14 0404
Кајљома Арекипа Чивај 19 0405
Кондесујос Арекипа Чукибамба 8 0406
Ислај Арекипа Мољендо 6 0407
Ла Унион Арекипа Котауаси 11 0408
Уаманга Ајакучо Ајакучо 15 0501
Кангаљо Ајакучо Кангаљо 6 0502
Уанка Санкос Ајакучо Уанка Санкос 4 0503
Уанта Ајакучо Уанта 8 0504
Ла Мар Ајакучо Сан Мигел 8 0505
Луканас Ајакучо Пукио 21 0506
Паринакочас Ајакучо Коракора 8 0507
Паукар дел Сара Сара Ајакучо Пауса 10 0508
Сукре Ајакучо Керобамба 11 0509
Виктор Фахардо Ајакучо Уанкапи 12 0510
Вилкас Уаман Ајакучо Вилкасуаман 8 0511
Кахамарка Кахамарка Кахамарка 12 0601
Кахабамба Кахамарка Кахабамба 4 0602
Селендин Кахамарка Селендин 12 0603
Чота Кахамарка Чота 19 0604
Констумаза Кахамарка Констумаза 8 0605
Кутерво Кахамарка Кутерво 15 0606
Уалгајок Кахамарка Бамбамарка 3 0607
Хаен Кахамарка Хаен 12 0608
Сан Игнасио Кахамарка Сан Игнасио 7 0609
Сан Маркос Кахамарка Сан Маркос 7 0610
Сан Мигел Кахамарка Сан Мигел де Паљакес 13 0611
Сан Пабло Кахамарка Сан Пабло 4 0612
Санта Крус Кахамарка Санта Крус де Сукчубамба 11 0613
Каљао Каљао Каљао 6 0701
Куско Куско Куско 8 0801
Акомајо Куско Акомајо 7 0802
Анта Куско Анта 9 0803
Калка Куско Калка 8 0804
Канас Куско Јанаока 8 0805
Канчис Куско Сикуани 8 0806
Чумбивилкас Куско Санто Томас 8 0807
Еспинар Куско Јаури 8 0808
Ла Конвенсион Куско Киљабамба 10 0809
Паруро Куско Паруро 9 0810
Паукартамбо Куско Паукартамбо 6 0811
Киспиканчи Куско Уркос 12 0812
Урубамба Куско Урубамба 7 0813
Уанкавелика Уанкавелика Уанкавелика 19 0901
Акобамба Уанкавелика Акобамба 8 0902
Ангараес Уанкавелика Лиркај 12 0903
Кастровиејна Уанкавелика Кастровиејна 13 0904
Чуркампа Уанкавелика Чуркампа 10 0905
Уајтара Уанкавелика Уајтара 16 0906
Тајакаха Уанкавелика Пампас 16 0907
Уануко Уануко Уануко 11 1001
Амбо Уануко Амбо 8 1002
Дос де Мајо Уануко Ла Унион 9 1003
Уакајбамба Уануко Уакајбамба 4 1004
Уамалиес Уануко Љата 11 1005
Леонсио Прадо Уануко Тинго Марија 6 1006
Марањон Уануко Уакрачуко 3 1007
Пачитеја Уануко Panao 4 1008
Пуерто Инка Уануко Пуерто Инка 5 1009
Лаурикоча Уануко Хесус 7 1010
Јаровилка Уануко Чавиниљо 8 1011
Ика Ика Ика 14 1101
Чинча Ика Чинча Алта 11 1102
Наска Ика Наска 5 1103
Палпа Ика Палпа 5 1104
Писко Ика Pisco 8 1105
Уанкајо Хунин Уанкајо 28 1201
Консепсион Хунин Консепсион 15 1202
Чанчамајо Хунин Ла Мерсед 6 1203
Хауха Хунин Хауха 34 1204
Хунин Хунин Хунин 4 1205
Сатипо Хунин Сатипо 8 1206
Тарма Хунин Тарма 9 1207
Јаули Хунин Ла Ороја 10 1208
Чупака Хунин Чупака 9 1209
Трухиљо Ла Либертад Трухиљо 11 1301
Аскопе Ла Либертад Аскопе 8 1302
Боливар Ла Либертад Боливар 6 1303
Чепен Ла Либертад Чепен 3 1304
Хулкан Ла Либертад Хулкан 4 1305
Отуско Ла Либертад Отуско 10 1306
Пакасмајо Ла Либертад Сан Педро де Љок 5 1307
Патаз Ла Либертад Тајабамба 13 1308
Санчес Карион Ла Либертад Уамачуко 8 1309
Сантјаго де Чуко Ла Либертад Сантјаго де Чуко 8 1310
Гран Чиму Ла Либертад Каскас 4 1311
Виру Ла Либертад Виру 3 1312
Чиклајо Ламбајеке Чиклајо 20 1401
Ферењафе Ламбајеке Ферењафе 6 1402
Ламбајеке Ламбајеке Ламбајеке 12 1403
Лима автономна Лима 43 1501
Уаура Лима Уачо 12 1508
Баранка Лима Баранка 5 1502
Кахатамбо Лима Кахатамбо 5 1503
Канта Лима Канта 7 1504
Кањете Лима Сан Висенте де Кањете 16 1505
Уарочири Лима Уарочири 12 1506
Уарочири Лима Матукана 32 1507
Ојон Лима Ојон 6 1509
Јаујос Лима Јаујос 33 1510
Maynas Лорето Икитос 13 1601
Алто Амазон Лорето Јуримагвас 6 1602
Лорето Лорето Наута 5 1603
Марискал Рамон Кастиља Лорето Кабаљокоча 4 1604
Рекена Лорето Рекена 11 1605
Укајали Лорето Контамана 6 1606
Датем дел Марањон Лорето Сан Лорензо 6 1607
Тамбопата Мадре де Диос Пуерто Малдонадо 4 1701
Ману Мадре де Диос Салвасион 4 1702
Тауаману Мадре де Диос Ињапари 3 1703
Марискал Нието Мокегва Мокегва 6 1801
Генерал Санчес Серо Мокегва Омате 11 1802
Ило Мокегва Ило 3 1803
Паско Паско Серо де Паско 13 1901
Даниел Алсидес Карион Паско Јанауанка 8 1902
Оксапампа Паско Оксапампа 7 1903
Пиура Пиура Пиура 9 2001
Ајабака Пиура Ајабака 10 2002
Уанкабамба Пиура Уанкабамба 8 2003
Моропон Пиура Чулуканас 10 2004
Паита Пиура Паита 7 2005
Суљана Пиура Суљана 8 2006
Талара Пиура Талара 6 2007
Сечура Пиура Сечура 6 2008
Пуно Пуно Пуно 15 2101
Азангаро Пуно Азангаро 15 2102
Карабаја Пуно Макусани 10 2103
Чукуито Пуно Хули 7 2104
Ел Кољао Пуно Илаве 5 2105
Уанкане Пуно Уанкане 8 2106
Лампа Пуно Лампа 10 2107
Мелгар Пуно Ајавири 9 2108
Моо Пуно Моо 4 2109
Сан Антонио де Путина Пуно Путина 5 2110
Сан Роман Пуно Хулијака 4 2111
Сандија Пуно Сандија 10 2112
Јунгујо Пуно Јунгујо 7 2113
Мојобамба Сан Мартин Мојобамба 6 2201
Белависта Сан Мартин Белависта 6 2202
Ел Дорадо Сан Мартин Сан Хосе де Сиса 5 2203
Уаљага Сан Мартин Сапосоа 6 2204
Ламас Сан Мартин Ламас 11 2205
Марискал Касерес Сан Мартин Хуанхуи 5 2206
Пикота Сан Мартин Пикота 10 2207
Риоха Сан Мартин Риоха 9 2208
Сан Мартин Сан Мартин Тарапото 14 2209
Токаче Сан Мартин Токаче 5 2210
Такна Такна Такна 10 2301
Кандараве Такна Кандараве 6 2302
Хорхе Басадре Такна Локумба 3 2303
Тарата Такна Тарата 8 2304
Тумбес Тумбес Тумбес 6 2401
Контралмиранте Виљар Тумбес Зоритос 3 2402
Зарумиља Тумбес Зарумиља 4 2403
Коронел Портиљо Укајали Пукаљпа 7 2501
Аталаја Укајали Аталаја 4 2502
Падре Абад Укајали Агвајтија 3 2503
Пурус Укајали Есперанца 1 2504

По население[уреди | уреди извор]

Покраина Население Регион Град Окрузи
Лима 7.605.742 Лима Лима 43
Constitutional Province of Каљао 876,877 Каљао Каљао 6
Арекипа 864.250 Арекипа Арекипа 29
Трухиљо 811.979 Ла Либертад Трухиљо 11
Чиклајо 757.452 Ламбајеке Чиклајо 20
Пиура 665.991 Пиура Пиура 9
Мајнас 492.992 Лорето Икитос 13
Уанкајо 466.436 Хунин Уанкајо 28
Санта 396.434 Анкаш Чимботе 9
Куско 367.791 Куско Куско 8
Коронел Портиљо 333.890 Укајали Пукаљпа 7
Ика 321.332 Ика Ика 14
Кахамарка 316.152 Кахамарка Кахамарка 12
Суљана 287.680 Пиура Суљана 8
Уануко 270.233 Уануко Уануко 11
Такна 262.731 Такна Такна 10
Ламбајеке 258.747 Ламбајеке Ламбајеке 12
Сан Роман 240.776 Пуно Хулијака 4
Пуно 229.236 Пуно Пуно 15
Уаманга 221.469 Ајакучо Ајакучо 15

Поврзано[уреди | уреди извор]