Список на мајански археолошки наоѓалишта

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Мајански град)

Списокот на археолошки наоѓалишта на Маите овозможува преглед на познатите археолошки рушевини на стари мајански градови. Вклучени се населби, градови и светилишта. Царството на Маите се протегало на територијата на следните денешни држави:

Најзначајни наоѓалишта[уреди | уреди извор]

Регионот на Маите.

Покрај огромниот број на мајански градови и археолошки наоѓалишта пронајдени во горенапоменатите држави, меѓу најголемите и најзначајните поранешни мајански градови се:

Градови-рушевини[уреди | уреди извор]

Оваа листа ги вклучува скоро сите познати рушевини на мајански градови, но сепак како што археолошките ископувања течат во државите, се очекува да се пронајдат и други населени места па со тоа и статијата би се надополнила.

Држава Име Регион Датум Слика
Мексико Мексико Аканмул Кампече Acanmul.jpg
Мексико Мексико Акансех Јукатан Acanceh1.jpg
Мексико Мексико Аке Јукатан Aké Säulenpalast.jpg
Гватемала Гватемала Агватека Ел Петен 250 Aguateca-plaza.jpg
Белиз Белиз Алтун Ха Белиз 200 п.н.е. Belize.AltunHa.Panorama.01.jpg
Мексико Мексико Баламку Кампече Fries von Balamk.JPG
Мексико Мексико Аке Јукатан Aké Säulenpalast.jpg
Мексико Мексико Баланканче Кампече 600 п.н.е. Balankanche2.jpg
Мексико Мексико Бонампак Чијапас 600 Bonampak pyramid.jpg
Белиз Белиз Кахал Печ Кајо 1000 п.н.е. Податотека:Cahal Pech.JPG
Мексико Мексико Калакмул Кампече 200 Campeche
Белиз Белиз Каракол Кајо 1200 п.н.е. Caracol-Temple.jpg
Ел Салвадор Ел Салвадор Хоја де Серен Сан Салвадор 400
Белиз Белиз Серос Корозал 330 п.н.е. Cerros1.jpg 
Мексико Мексико Чак II Јукатан Chac II.jpg
Мексико Мексико Чалмултун Јукатан Chacmultun Cabalpak.png
Мексико Мексико Чикана Кампече 300-1100 Chicanna Schlangenmaultuer.JPG
Мексико Мексико Чичен Ица Јукатан 500 Chichen Itza pyramid.jpg
Мексико Мексико Чинкултик Чијапас 100 Chinkultic1.jpg
Мексико Мексико Чунхухуб Кампече Chunhuhub I.png
Мексико Мексико Чунлимон Кампече Chunlimon2.jpg
Гватемала Гватемала Кивал Ел Петен 600 п.н.е.  
Мексико Мексико Коба Кинтана Ро 600 Coba-Small-Pyramid.jpg
Мексико Мексико Комалкалко Табаско 800 Comalcalco.jpg
Хондурас Копан Копан 160 Copan-balveld.jpg
Белиз Белиз Квело Оренџ Вок 2000 п.н.е.  
Мексико Мексико Кулуба Јукатан Culubá (N).jpg
Гватемала Гватемала Дос Пилас Ел Петен 629
DospilasSt5.jpg
Мексико Мексико Цибилтун Кампече Dsibiltun T1.png
Мексико Мексико Ѕибанче Кинтана Ро Dzibanche2.jpg
Мексико Мексико Ѕибилчалтун Јукатан 900 п.н.е. Dzibilchaltun.jpg
Мексико Мексико Ѕибилнокак Кампече Dsibilnocac totale.png
Мексико Мексико Еѕна Кампече Panoramic Edzná.JPG
Мексико Мексико Ек Балам Јукатан од 100 до 300 Ekbalam-Wall-Round-Building.png
Мексико Мексико Ел Меко Кинтана Ро
Elmecocun.JPG
Гватемала Гватемала Ел Мирадор Ел Петен 1000 п.н.е. Elmiradortigre.jpg
Белиз Белиз Ел Пилар Кајо 500 п.н.е.  
Мексико Мексико Хочоб Кампече Hochob II.jpg
Мексико Мексико Хормигверо Кампече Hormiguero II.jpg
Мексико Мексико Ицамканак Табаско
Гватемала Гватемала Ишимче Чималтенанго Iximché1.jpg
Мексико Мексико Изамал Јукатан Grande pyramide Izamal.jpg
Мексико Мексико Хаина Кампече 500
Jaina Figurine 2 (T Aleto).jpg
Мексико Мексико Кабах Јукатан 300 п.н.е. Kabah-Temple-of-the-Masks.jpg
Гватемала Гватемала Каминалхују Гватемала Сити 1500 п.н.е. KaminalJuyu.jpg
Мексико Мексико Киуик Јукатан Kivik1.jpg
Мексико Мексико Кохунлич Квинатана Ро 200 п.н.е.
Kohunlich.JPG
Гватемала Гватемала Ла Корона Ел Петен  
Мексико Мексико Лабна Јукатан 700 Labna-Arche.jpg
Белиз Белиз Ламанаи Оренџ Вок 1500 п.н.е. Lamanai.jpg
Белиз Белиз Лубантун Толедо 700 Lubaantun-structure.jpg
Мексико Мексико Мајапан Mayapan.jpg
Гватемала Гватемала Мексико Виехо Чималтенанго Mixco Viejo.jpg
Мексико Мексико Наѕ Кан Кампече 600 п.н.е.
Гватемала Гватемала Накбе Ел Петен 1400 п.н.е. Nakbe str.JPG
Белиз Белиз Ним Ли Пунит Толедо 500 Nim Li Punit ballcourt.jpg
Мексико Мексико Нокучич Кампече Nocuchich.jpg
Мексико Мексико Ошкинток Јукатан Oxkintoc Ah Canul 5+6.jpg
Мексико Мексико Паленке Чијапас 500 Palenque Ruins.jpg
Мексико Мексико Помона Табаско Pomoná.jpg
Гватемала Гватемала Квиригва Изабал 200 GT Quirigua StelaD detail.JPG
Мексико Мексико Био Бек Кампече 600 Rio Bec B.jpg  
Ел Салвадор Ел Салвадор Сан Андрес Ла Либертад 900 п.н.е.
Мексико Мексико Санта Роса Штампак Кампече Sta Rosa Xtampak Pal w.jpg
Мексико Мексико Сајил Јукатан 600 Sayil.Palacio.jpg
Гватемала Гватемала Сеибал Ел Петен Seibal St.11.jpg
Мексико Мексико Табасквењо Кампече Tabasqueño 1986.jpg
Гватемала Гватемала Такалик Абах Реталхулеу 800 п.н.е. Takalik Abaj.jpg
Мексико Мексико Танках Квината Ро 770
Ел Салвадор Ел Салвадор Тазумал Санта Ана
Гватемала Гватемала Тикал Ел Петен 700 п.н.е. Tikal9.jpg
Мексико Мексико Тонина Чијапас 400 Toniná 7.jpg
Гватемала Гватемала Топоште Ел Петен Topoxté 2.jpg
Мексико Мексико Тулум Кинтана Ро 600 Ruinas mayas (Tulum).jpg
Гватемала Гватемала Уашактун Ел Петен 1000 п.н.е. TempleOfMasks Uaxactun.JPG
Гватемала Гватемала Утатлан Ел Киче Utatlan1.jpg
Мексико Мексико Ушмал Јукатан 700 0076 Uxmal.JPG
Мексико Мексико Шкалимкин Кампече Xcalumkin HG-Gruppe Süd.jpg
Мексико Мексико Шлабпак Јукатан Xlabpak (S).jpg
Мексико Мексико Шкичмок Јукатан Xkichmook1 D.jpg
Мексико Мексико Шпухил Кампече Xpuhil I.jpg
Белиз Белиз Шунантунич Кајо 200 Belize mayan ruins.jpg
Мексико Мексико Јашчилан Чијапас 400 Yaxchilan 1.jpg
Гватемала Гватемала Јашха Ел Петен Yaxhatemplo216.jpg
Мексико Мексико Јашуна Јукатан Yaxuna1.jpg
Гватемала Гватемала Закулеу Хуехуетенанго 300

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Nikolai Grube: Maya – Gottkönige im Regenwald, Könemann, Köln, 2000, ISBN 3-8290-1564-X
  • Maria Longhena: Sprechende Steine, Marix, Wiesbaden, 2004, ISBN 3-937715-32-0
  • Berthold Riese: Die Maya, C.H. Beck, München, 5. Auflage 2004, ISBN 3-406-46264-2
  • Fachzeitschrift Maya – Inka - Azteken, Gruner und Jahr, Geo Epoche, Heft-Nr.: 15, Hamburg.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]