Прејди на содржината

Ошкинток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина

Ошкинток е мајански град кој датира од пред шпанската колонизација на Јукатан. Археолошкото наоѓалиште се наоѓа во сојузната држава Јукатан во Мексико.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

На јукатански мајански јазик името може да се протолкува на следниот начин: ош (три) и кин (ден, сонце), но има повеќе варијации за последниот збор ток. Ако се изговори со помека к, тогаш значи „одбрани“, „паѓа“ или „гори“, но ако буквата к се глотализира тогаш зборот значи „пунктура“, „пушта крв“.

Наводи[уреди | уреди извор]

Andrews, George F. (1999) Pyramids, Palaces, Monsters and Masks: The Golden Age of Maya Architecture. Labyrinthos Press, Culvert City.

Kelly, Joyce (1993) An Archaeological Guide to Mexico's Yucatán Peninsula. University of Oklahoma Press, Norman.

Proskouriakoff, Tatiana (1950) A Study of Classic Maya Sculpture. Carnegie Institute of Washington Publication No. 593.

Rivera Dorado, Miguel (1994) Notas de arqueología de Oxkintok. In Hidden Among the Hills: Maya Archaeology of the Northwest Yucatán Península. Hanns J. Prem, ed. pp. 44–58 Acta Mesoamericana, 7 Verlag von Flemming, Möckmühl.

Rivera Dorado, Miguel (1999) La emergencia del estado maya de Oxkintok. Mayab 12:71-78 Madrid.

Rivera Dorado, Miguel (2001) Oxkintok (Yucatán, Mexico). In Archaeology of Ancient Mexico and Central America: An Encyclopedia. Susan T. Evans and David L. Webster, eds. pp. 561–562. Garland, New York

Shook, Edwin M. (1940) (English) Exploration in the ruins of Oxkintok, Yucatán. Revista mexicana de estudios antropológicos 4:165-171. Mexico

Shook, Edwin M. (1983) (Spanish) Exploración en las ruinas de Oxkintok, Yucatán. Revista mexicana de estudios antropológicos 29(1):203-210. Mexico

Stephens, John L. (1962) Incidents of Travel in Yucatán (2 vol.). University of Oklahoma Press, Norman

Varela Torrecilla, Carmen (1990) Un nuevo complejo en la secuencia cerámica de Oxkintok: El Clásico Medio. Oxkintok 3:113-126. Madrid

Varela Torrecilla, Carmen (1992) La cerámica de Oxkintok. Mayab 8:39-45. Madrid

Varela Torrecilla, Carmen, and Geoffrey E. Braswell (2003) Teotihuacan and Oxkintok: new perspectives from Yucatán. In The Maya and Teotihuacan: Reinterpreting Early Classic Interaction, edited by G. E. Braswell, pp. 249–272. University of Texas Press, Austin.