Список на мајански археолошки наоѓалишта

Од Википедија — слободната енциклопедија

Списокот на археолошки наоѓалишта на Маите овозможува преглед на познатите археолошки рушевини на стари мајански градови. Вклучени се населби, градови и светилишта. Царството на Маите се протегало на територијата на следните денешни држави:

Најзначајни наоѓалишта[уреди | уреди извор]

Регионот на Маите.

Покрај огромниот број на мајански градови и археолошки наоѓалишта пронајдени во горенапоменатите држави, меѓу најголемите и најзначајните поранешни мајански градови се:

Градови-рушевини[уреди | уреди извор]

Оваа листа ги вклучува скоро сите познати рушевини на мајански градови, но сепак како што археолошките ископувања течат во државите, се очекува да се пронајдат и други населени места па со тоа и статијата би се надополнила.

Држава Име Регион Датум Слика
Мексико Мексико Аканмул Кампече
Мексико Мексико Акансех Јукатан
Мексико Мексико Аке Јукатан
Гватемала Гватемала Агватека Ел Петен 250
Белиз Белиз Алтун Ха Белиз 200 п.н.е.
Мексико Мексико Баламку Кампече
Мексико Мексико Аке Јукатан
Мексико Мексико Баланканче Кампече 600 п.н.е.
Мексико Мексико Бонампак Чијапас 600
Белиз Белиз Кахал Печ Кајо 1000 п.н.е. Податотека:Cahal Pech.JPG
Мексико Мексико Калакмул Кампече 200 Campeche
Белиз Белиз Каракол Кајо 1200 п.н.е.
Ел Салвадор Ел Салвадор Хоја де Серен Сан Салвадор 400
Белиз Белиз Серос Корозал 330 п.н.е.  
Мексико Мексико Чак II Јукатан
Мексико Мексико Чалмултун Јукатан
Мексико Мексико Чикана Кампече 300-1100
Мексико Мексико Чичен Ица Јукатан 500
Мексико Мексико Чинкултик Чијапас 100
Мексико Мексико Чунхухуб Кампече
Мексико Мексико Чунлимон Кампече
Гватемала Гватемала Кивал Ел Петен 600 п.н.е.  
Мексико Мексико Коба Кинтана Ро 600
Мексико Мексико Комалкалко Табаско 800
Хондурас Копан Копан 160
Белиз Белиз Квело Оренџ Вок 2000 п.н.е.  
Мексико Мексико Кулуба Јукатан
Гватемала Гватемала Дос Пилас Ел Петен 629
Мексико Мексико Цибилтун Кампече
Мексико Мексико Ѕибанче Кинтана Ро
Мексико Мексико Ѕибилчалтун Јукатан 900 п.н.е.
Мексико Мексико Ѕибилнокак Кампече
Мексико Мексико Еѕна Кампече
Мексико Мексико Ек Балам Јукатан од 100 до 300
Мексико Мексико Ел Меко Кинтана Ро
Гватемала Гватемала Ел Мирадор Ел Петен 1000 п.н.е.
Белиз Белиз Ел Пилар Кајо 500 п.н.е.  
Мексико Мексико Хочоб Кампече
Мексико Мексико Хормигверо Кампече
Мексико Мексико Ицамканак Табаско
Гватемала Гватемала Ишимче Чималтенанго
Мексико Мексико Изамал Јукатан
Мексико Мексико Хаина Кампече 500
Мексико Мексико Кабах Јукатан 300 п.н.е.
Гватемала Гватемала Каминалхују Гватемала Сити 1500 п.н.е.
Мексико Мексико Киуик Јукатан
Мексико Мексико Кохунлич Квинатана Ро 200 п.н.е.
Гватемала Гватемала Ла Корона Ел Петен  
Мексико Мексико Лабна Јукатан 700
Белиз Белиз Ламанаи Оренџ Вок 1500 п.н.е.
Белиз Белиз Лубантун Толедо 700
Мексико Мексико Мајапан
Гватемала Гватемала Мексико Виехо Чималтенанго
Мексико Мексико Наѕ Кан Кампече 600 п.н.е.
Гватемала Гватемала Накбе Ел Петен 1400 п.н.е.
Белиз Белиз Ним Ли Пунит Толедо 500
Мексико Мексико Нокучич Кампече
Мексико Мексико Ошкинток Јукатан
Мексико Мексико Паленке Чијапас 500
Мексико Мексико Помона Табаско
Гватемала Гватемала Квиригва Изабал 200
Мексико Мексико Био Бек Кампече 600  
Ел Салвадор Ел Салвадор Сан Андрес Ла Либертад 900 п.н.е.
Мексико Мексико Санта Роса Штампак Кампече
Мексико Мексико Сајил Јукатан 600
Гватемала Гватемала Сеибал Ел Петен
Мексико Мексико Табасквењо Кампече
Гватемала Гватемала Такалик Абах Реталхулеу 800 п.н.е.
Мексико Мексико Танках Квината Ро 770
Ел Салвадор Ел Салвадор Тазумал Санта Ана
Гватемала Гватемала Тикал Ел Петен 700 п.н.е.
Мексико Мексико Тонина Чијапас 400
Гватемала Гватемала Топоште Ел Петен
Мексико Мексико Тулум Кинтана Ро 600
Гватемала Гватемала Уашактун Ел Петен 1000 п.н.е.
Гватемала Гватемала Утатлан Ел Киче
Мексико Мексико Ушмал Јукатан 700
Мексико Мексико Шкалимкин Кампече
Мексико Мексико Шлабпак Јукатан
Мексико Мексико Шкичмок Јукатан
Мексико Мексико Шпухил Кампече
Белиз Белиз Шунантунич Кајо 200
Мексико Мексико Јашчилан Чијапас 400
Гватемала Гватемала Јашха Ел Петен
Мексико Мексико Јашуна Јукатан
Гватемала Гватемала Закулеу Хуехуетенанго 300

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Nikolai Grube: Maya – Gottkönige im Regenwald, Könemann, Köln, 2000, ISBN 3-8290-1564-X
  • Maria Longhena: Sprechende Steine, Marix, Wiesbaden, 2004, ISBN 3-937715-32-0
  • Berthold Riese: Die Maya, C.H. Beck, München, 5. Auflage 2004, ISBN 3-406-46264-2
  • Fachzeitschrift Maya – Inka - Azteken, Gruner und Jahr, Geo Epoche, Heft-Nr.: 15, Hamburg.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]