Копан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Мајански локалитет Копан*
Светско наследство на УНЕСКО

CopanRuins.jpg
Држава Хондурас Хондурас
Тип Културен
Критериуми iv, vi
Навод 129
Регион** Латинска Америка и Карибите
Записно минато
Запис 1980  (4-та заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Копан е стар мајански град што датира од пред периодот на колонизација. Копан се наоѓа во Хондурас во департман Копан во близина на границата со Гватемала. Тој град бил дел од Мајанската Империја во периодот од 5 век до 9 век.

Кралството со античко име Шукпи го забележал својот најголем подем од 5 век до почетокот на 9 век, но има ископини кои датираат и од 2 век.


Видете исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Aguirre, Robert D.
Документација[создај]

</noinclude> (2005). Informal Empire: Mexico and Central America in Victorian Culture, Minneapolis and London: University of Minnesota Press.

  • Fash. William L.
Документација[создај]

</noinclude> (2001). Scribes, Warriors and Kings: The City of Copán and the Ancient Maya, London: Thames and Hudson.

  • QUT Media Office
Документација[создај]

</noinclude> (23 јануари 2008). „QUT researcher discovers Maya mask splendour“. News@QUT. Queensland University of Technology. http://www.news.qut.edu.au/cgi-bin/WebObjects/News.woa/wa/goNewsPage?newsEventID=15353. конс. 25 јануари 2008. 

  • Robicsek, Francis
Документација[создај]

</noinclude> (1972). Copán, Museum of the American Indian.

  • Rowbotham, Jill
Документација[создај]

</noinclude> (2008-01-23), "1500-year-old Mayan paint job peeled back", The Australian (News Limited), конс. 2008-01-23  [[Category:]]

  • Wyllys Andrews. E. and Fash. William L.
Документација[создај]

</noinclude> (2005). Copán: The History of an Ancient Maya Kingdom, Santa Fe: School of American Research Press.