Прејди на содржината

Демографија на Океанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Oceania

Ортографска проекција на геополитичката карта на Океанија.
Местоположба на Океанија

Демоним Океанец
Површина 8,506,427[convert: needs unit name]
Население 34,648,283
Држави
Зависни територии
Јазици
Часовни појаси од UTC+8 (АЗСВ) до UTC-6 (Велигденски Остров)
Најголеми градови Сиднеј
Мелбурн
Бризбејн
Перт
Окленд

Демографијата на Океанија ги опфаќа населението, јазиците, религијата и другите демографски одлики на овој континент. Дефиницијата за тоа кои региони ги опфаќа Океанија варира. Според ООН, Меѓународниот олимписки комитет и голем број атласи и научни изданија, во Океанија спаѓаат Австралија, Нов Зеланд и сите острови во Тихиот Океан, со исклучок на Малајскиот Архипелаг.[1][2][3] Географски, Океанија се дели на Полинезија, Меланезија, Микронезија и Австралија со Нов Зеланд.

Демографија по земја[уреди | уреди извор]

Во подолната табела се наведени демографските статистики на сите населени држави и зависни територии во Океанија. Информациите се преземени од Светската книга на факти[4] или државен орган на САД[5], освен ако не е поинаку наведено.

Место Земја Население
(2010)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
Градско нас. Животен век Писменост Службени јазици Матична
религија
Народности
1 Австралија Австралија 21.262.641 7.682.300 2,768 89% 81,63 99% англиски 78,5% [6] христијанство 64,6%, нема 18,7% Белци 92%, Азијци 7%, Абориџини и други <1%
2 Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја 5.940.775 462.840 12,835 12% 65,75 57,3% Tok Pisin 75%,[7] English 1–2%, Hiri Motu <2%а[›] христијанство 96% New Guinea Papuan 84%, New Guinea Melanesian 15%, other 1%[8]
3 Нов Зеланд Нов Зеланд 4.213.418 270.534 15,574 87% 80,36 99% англиски 91,2%, маорски 3,9% христијанство 55,6%, нема 34,7% Европејци 56,8%, Азијци 8%, Маори 7,4%, Океанци 4,6%, мешани 9,7%, други 13,5%
4  Фиџи 944.720 18.274 51,697 18% 70,73 93,7% англиси, фиџиски, хинди христијанство 64,5%, хиндуизам 27,9%, ислам 6,3% Фиџијци 57,3%, Индијци 37,6%, Ротумци 1,2%, други 3,9%
5  Соломони 595.613 28.896 20,612 52% 73,69 76,6%[9] англиски 1–2%б[›] христијанство 95% Меланезијци 94,5%, Полинезијци 3%, Микронезијци 1,2%, други 1,3%
 Француска Полинезија 287.032 4.167 68,882 52% 76,71 98% француски 61,1%, полинезиски 31,4% протестантство 54%, католицизам 30%, други 10%, без религија 6% Полинезијци 78%, Кинези 12%, Французи (локални) 6%, Европски Французи 4%
 Нова Каледонија 227.436 18.575 12,244 65% 74,98 96,8% француски католицизам 60%, протестантство 30%, други 10% Меланезијци 44,1%, Европејци 34,1%, Валишани и Футунци 9%, Тахиќани 2,6%, Индионезијци 2,5%, Виетнамци 1,4%, Вануаќани 1,1%, други 5,2%
6  Вануату 221.552 12.189 18,176 25% 64,33 74% бислама, англиски 23,1%, француски1,9% христијанство 82%, локални религии 5,6%, други 10,9%, без религија 1% Вануаќани 98,5%, други 1,5%
7  Самоа 192.001 2.831 67,821 23% 72,13 99,7% самоански христијанство 98,9% Самоанци 92,6%, Евронезијци 7%, Европејци 0,4%
 Гуам 180.865 1.478 122,371 93% 78,18 99% англиски 38,3%, чаморски 22,2%[10] католицизам 85% Чаморци 37,1%, Филипинци 26,3%, други Океанци 11,3%, белци 6,9%, други 8,6%, мешани 9,8%
8  Тонга 122.580 747 164,096 25% 71,03 98,9% тонгански, англиски христијанство Тонганци 98%
9  СД Микронезија 107.154 702 152,641 22% 71,23 89% англиски католицизам 50%, протестантство 47%, други 3% Чукци 48,8%, Понпејци 24,2%, Кошрајци 6,2%, Јапци 5,2%, луѓе од надворешните јапски острови 4,5%, Азијци1,8%, Полинезијци 1,5%, други 7,8%
10  Кирибати 99.482 811 122,666 44% 64,03 92% англиски, кирибатски католицизам 55%, протестантство 36% Микронезијци 98,8%
 Американска Самоа 66.432 199 872.005 92% 73.97 97% англиски, самоанскив[›][11] конгрегационизам (протестанти) 50%, католицизам 20%, протестантство и други 30% Океанци 91,6%, Азијци 2,8%, Белци 1,1%, мешани 4,2%, други 0,3%
11  Маршалски Острови 65.859 181 363,862 71% 71,48 93,7% маршалски 98,2%, англиски протестантство 54,8%, друго христијанство 40,6% Маршалци 92,1%, мешани Маршалци 5,9%, други 2%
 Северни Маријански Острови 48.317 464 104,131 91% 76,9 97% англиски[12] христијанство Азијци 56,3%, Океанци 36,3%, Белци 1,8%, други 0,8%, мешани 4,8%
12  Палау 20.879 459 45,488 81% 71,51 92% палауански 64,7%г[›], англиски католицизам 41,6%, протестантство 23,3% Палауанци 69,9%, Филипинци 15,3%, Кинези 4,9%, други Азијци 2,4%, Белци 1,9%, Каролинци 1,4%, други Микронезијци 1,1%, други 3,2%
 Валис и Футуна 15.343 142 108,049 0% 78,83 50%д[›] валиски 58,9%, футуански 30,1%, француски 10,8% католицизам 99% Полинезијци
 Кукови Острови 11.488 236 48,678 74% 74,47 95% маорски, англиски христијанство (Куковоостровска црква) 55,9%, друго христијанство 30,5% Куковоостровски Маори 87,7%, делумно Маори 5,8%, други 6,5%
13  Тувалу 10.472 26 401,615 49% 64,39 93%[13] тувалски, англиски Црква на Тувалу 97% Полинезијци 96%, Микронезијци 4%
14  Науру 9.267 21 441,286 100% 64,99 99%[14] наурскиѓ[›] Наурска конгрегациона црква 35,4%, католицизам 33,2%, Наурска независна црква[15] 10,4% Наурци 58%, Океанци 26%, Кинези 8%, Европејци 8%
 Норфолшки Остров 2.155 36 59,861 н.п. н.п. н.п.е[›] англиски, норфолшкиж[›] англиканство 31,8%, друго христијанство 30,9%, без религија 19,9% Европејци, Тахиќани, Австралијци, Новозеланѓани, Полинезијци
 Токелау 1.400 12 116,667 0% 69[16] н.п. токелауански, англиски Конгрегациона црква 70%, католицизам 28%з[›] Полинезијци
 Ниуе 1.354 260 5,208 39% 69,5[17] н.п.ѕ[›] ниуеански, англиски протестантство 61,1%, друго христијанство 11%, мормонство 8,8% Ниуеанци 78,2%, Океанци 10,2%, Европејци 4,5%, мешани 3,9%, Азијци 0,2%, неодредено 3%
 Питкерн 48 47 1,021 н.п. н.п. н.п.и[›] англиски, питкернски Адвентисти 100% Европејци, Тахиќаниј[›]
Вкупно 34.648.283 8.506.427 4,073 71% 77,87 91%
Вкупно без Австралија 13.385.642 824.127 16,242 43% 71,89 78%


Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

^ а: Во Папуа Нова Гвинеја има над 860 јазици, или 10% од вкупниот број на јазици во светот.[18]

^ б: Меланезискиот пиџин е лингва франка во земјата, но англискиот е службен.[19]

^ в: Самоанскиот и англискиот се службени во Американска Самоа од јуни 2010.[11]

^ г: Палауанскиот е службен на сите острови, освен во Сонсорал (каде службени се сонсоралскиот и англискиот), Тоби (тобиски и англиски), и Ангаур (ангаурски, јапонски и англиски).

^ д: Според проценките од 1969 г.

^ ѓ: Иако англискиот не е службен, сепак се зборува во државата и се користи од владата и трговијата.[20]

^ е: Норфолшкиот е назначен за втор службен јазик во 2005 г.[21]

^ ж: Иако нема валидни податоци за ова, сепак се смета дека писменоста е на 99%.[22]

^ з: На Атафу, сите се конгрегационисти; на Нукунону, сите се католици; на Факаофо се застапени двете религии.

^ ѕ: Нема веродостојни податоци, но се смета дека писменоста е на 100%.[23]

^ и: Нема податоци за писменоста во Питкерн[24]

^ ј: Питкерн е населен од потомци на дел од екипажот на бродот „Баунти[25] и тахитски жени.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „United Nations Statistics Division – Countries of Oceania“. Millenniumindicators.un.org. Архивирано од изворникот на 2011-07-13. Посетено на 2009-04-17.
 2. Atlas of Canada Web Master (2004-08-17). „The Atlas of Canada – The World – Continents“. Atlas.nrcan.gc.ca. Архивирано од изворникот на 2012-11-04. Посетено на 2009-04-17.
 3. Current IOC members.
 4. „CIA World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2013-05-10. Посетено на 2013-01-19.
 5. A-Z List of Country and Other Area Pages. State.gov (2006-04-04). посет. 12 ноември 2010 г
 6. Australia Архивирано на 3 јули 2015 г., CIA World Factbook
 7. Tok Pisin. Hawaii.edu. посет. 12 ноември 2010 г
 8. Papua New Guinea. Worldstatesmen.org. посет. 12 ноември 2010 г
 9. Human Development Report 2009 – Adult literacy rate (% aged 15 and above) Архивирано на 15 јули 2010 г.. Hdrstats.undp.org. посет. 12 ноември 2010 г
 10. Languages of Guam. Ns.gov.gu. посет. 12 ноември 2010 г
 11. 11,0 11,1 Final Draft of 2010 Amendments to the 1967 Revised Constitution of American Samoa Архивирано на 16 јули 2011 г.. Approved by the 2010 Constitutional Convention, June 21 – July 3, 2010
 12. DOI Office of Insular Affairs (OIA) – Commonwealth of the Northern Mariana Islands Архивирано на 9 јуни 2007 г.. Doi.gov. посет. 12 ноември 2010 г
 13. Tuvalu. Talktalk.co.uk. посет. 12 ноември 2010 г
 14. Nauru. Talktalk.co.uk. посет. 12 ноември 2010 г
 15. Nauru. Travelblog.org. посет. 12 ноември 2010 г
 16. Pacific – Tokelau Information Bulletin – NZ Ministry of Foreign Affairs and Trade Архивирано на 13 мај 2014 г.. Mfat.govt.nz (2010-09-27). посет. 12 ноември 2010 г
 17. Niue Архивирано на 18 јуни 2010 г.. Globaleducation.edna.edu.au (2009-04-02). посет. 12 ноември 2010 г
 18. Papua New Guinea Архивирано на 16 мај 2016 г., CIA World Factbook
 19. Solomon Islands Архивирано на 27 мај 2016 г., CIA World Factbook
 20. Nauru Архивирано на 1 мај 2020 г., CIA World Factbook
 21. „Norfuk declared official language in Norfolk Island - report“. Radio New Zealand International. April 20, 2005. Посетено на September 27, 2011.
 22. Norfolk Island History and Facts in Brief. Erwin.bernhardt.net.nz. посет. 12 ноември 2010 г
 23. Niue: Report: Part II: Analytic Sections: cont. 1. Unesco.org. посет. 12 ноември 2010 г
 24. House of Commons Hansard Written Answers for 05 Jan 2010 (pt 0051). Publications.parliament.uk. посет. 12 ноември 2010 г
 25. Pitcairn Islands, CIA World Factbook

Поврзано[уреди | уреди извор]