Список на дипломатски претставништва во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на дипломатските мисии во Македонија.

Списокот на дипломатските мисии во Македонија ги вклучува странските амбасади на територијата на Македонија, конзуларните претставништа, канцелариите за врски и слични дипломатски претставништва. Скопје е седиште на 31 странски амбасади и 18 генерални конзулати на различни земји, додека 43 странски амбасади акредитирани во Македонија имаат свои седишта во Белград, Софија, Анкара, Виена и останати центри.

Амбасада на Албанија во Скопје.
Амбасада на Хрватска во Скопје.
Амбасада на Италија во Скопје.
Амбасада на Полска во Скопје.
Амбасада на Шпанија во Скопје.
Амбасада на Турција во Скопје.
Амбасада на САД во Скопје.

Амбасади[уреди | уреди извор]

Државите кои имаат амбасади во Македонија се [1]:


Мисии[уреди | уреди извор]

Канцеларии[уреди | уреди извор]

Амбасада на Иран во Скопје.

Генерални конзулати[уреди | уреди извор]

Конзулатот на Косово во Струга.

Амбасадата да биде отворена[уреди | уреди извор]

Поранешна амбасада[уреди | уреди извор]

Амбасади со седиште во друга држава[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. (PDF) https://web.archive.org/web/20210630105526/https://dw3yoh98rrrmk.cloudfront.net/fdb5b35e1dd74f14a1618357d54c10ec.pdf. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-06-30. Отсутно или празно |title= (help)
  2. (PDF) https://web.archive.org/web/20201019082445/https://dw3yoh98rrrmk.cloudfront.net/d575c5040ad14799892ec4150da1cdf9.pdf. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-10-19. Отсутно или празно |title= (help)
  3. https://web.archive.org/web/20210814110316/https://lider.com.mk/makedonija/vo-skopje-kje-se-otvora-ambasada-na-brazil/. Архивирано од изворникот на 2021-08-14. Отсутно или празно |title= (help)
  4. https://mfa.gov.mk/mk/page/1759/post/1627/odrzhani-politichki-konsultacii-pomegju-republika-makedonija-i-federativna-republika-brazil. Отсутно или празно |title= (help)
  5. https://telma.com.mk/2020/08/28/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%98%d1%83-%d1%81%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%b4%d0%b0/. Отсутно или празно |title= (help)

-1. Нерезидентниот амбасадор на Израел за Македонија (со седиште во Ерусалим ) г. Дан Орјан во едно интервју изјави дека израелска амбасада ќе биде отворена во Скопје многу скоро.