Полхов Градец (замок)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Замокот Полхов Градец (словенечки: Grad Polhov Gradec, германски: Billichgrätz or Pilchgrez, познат и како Стари Град) ― остатоци на замок над населбата Полхов Градец, во општина Доброва–Полхов Градец во средишна Словенија. Се наоѓа на ридот Калварија (познат и како Стари град - Калварија, 460 м) веднаш северозападно од средиштето на градот.

Историја[уреди | уреди извор]

Замокот или тврдина била изградена во втората половина на 12 век од страна на Шпанхајмските министеријали, витезите Билихграц (Полхограјски). Благородниот Хенрик Полхограјски бил наведен како сопственик на замокот (или тврдината) Пилхгрез во 1261 година. Во 1360 година, половина од замокот го добил грофот Отон Ортенбург, а во средината на 14 век неговите сопственици биле роднини на Полхограјските, благородничката куќа на Гал. Во 1364 година, Улрик Полхограјски и неговиот вујко Конрад Гал го продале замокот и владеењето на грофовите од Целје. По изумирањето на владејачката куќа од Целје со смртта на Улрик II Целјески во 1456 година, владеењето на Полхов Градец преминало на Хабсбурзите. Околу 1470 година, лозата Полхов Градец, исто така, изумрела, а Хабсбурзите го дале имотот како војводскиот посед на низа станари, вклучувајќи ги витезите Лугер, Андреј благородниот Гал (до 1504 година) и Гаспар благородниот Ламберг. Замокот бил оштетен од земјотресите од 1348 и 1511 година, но неговиот смртен удар бил погоден во 1514 година кога бил темелно уништен за време на голем селански бунт, по што местото било напуштено и владеењето било префрлено во долниот замок наречен Полхограјска Грашчина.

На местото на стариот замок подоцна била изградена октагонална глориета, која грофицата Антонија Благај ја претворила во капела во 1853 година, додавајќи 14 светилишта за Станиците на Крстот за да создаде Калварија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

46°3′59.3″N 14°18′43.47″E / 46.066472° СГШ; 14.3120750° ИГД / 46.066472; 14.3120750