Рачји Двор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рачји Двор.

Дворецот Рачји Двор (словенечки: dvorec Račji dvor, Буквално „Дворец Паткарски Двор“) ― дворец од 17-тиот век кој лежи на рамница на западниот раб на градот Марибор, Словенија, на адреса на Рашки дол 1. Заштитен е како споменик на културата од национално значење.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Дворскиот комплекс се состои од четири двокатни згради кои не се поврзани со поврзување со средиштен двор. Педиментот на фасадата на главната зграда ги носи краците на Адмонтс и датумот „1778“. Фасадите на помалите згради се поскромни. Внатрешниот двор некогаш бил соочен со заоблени арки, оттогаш заѕидани.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Дворецот првпат бил споменат во 1284 година. Таа била обновена во 1414-1616 година и во голема мера била изменета во текот на 17 и 18 век. Источната зграда е најстарата, која датира од 17 век. Во обновата од 1733-1734 година, јужното (сега главно) крило се зголемило. Помеѓу 1776-78 година е додадено западното (домаќинско) крило, фасадите се смениле во нивната сегашен облик и внатрешните аркади се пополнети. Северното крило било додадено во 1864 година.

Музеј на отворено[уреди | уреди извор]

Музеј на отворено се наоѓа на рамнина директно во непосредна близина на дворецот и под низа ридови покриени со напуштени лозја. Средишната зграда на музејот е опкружена со примери на типична архитектура од соседните области Дравската Рамница, Халозе, Словенски Ридови, Похорје и Козјак. Комплексот е опкружен со наследени овоштарници, градини, пасишта и полиња.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]