Полтава

Од Википедија — слободната енциклопедија
Катедрала во Полтава

Полтава (украински: Полтава) — град на реката Ворскла во централниот дел на Украина. Тој е административен центар на Полтавска област. Градот бил основан уште во 9. век, и одиграл важна културно-општествена улога во историјата на Украина.

Демографија[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

Храмови[уреди | уреди извор]

Култура[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

Центральний стадион «Ворскла»

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Автобус[уреди | уреди извор]

Тролејбус[уреди | уреди извор]

Железнички сообраќај[уреди | уреди извор]

Туризам[уреди | уреди извор]

Музеи[уреди | уреди извор]

Стопанство[уреди | уреди извор]

Образование[уреди | уреди извор]

Збратимени градови[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]