Кропивницки

From Википедија
(Redirected from Кировоград)
Jump to navigation Jump to search

Кропивницки е град на реката Десна во централниот дел на Украина. Тој е административен центар на Кропивницката област. Градот бил основан уште во 14. век, и одиграл важна културно-општествена улога во историјата на Украина.

Демографија[edit | edit source]

Религија[edit | edit source]

Храмови[edit | edit source]

Култура[edit | edit source]

Спорт[edit | edit source]

Сообраќај[edit | edit source]

Автобус[edit | edit source]

Тролејбус[edit | edit source]

Железнички сообраќај[edit | edit source]

Туризам[edit | edit source]

Музеи[edit | edit source]

Економија[edit | edit source]

Образование[edit | edit source]

Збратимени градови[edit | edit source]

Галерија[edit | edit source]

Поврзано[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]