Кропивницки

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кропивницки — град во централниот дел на Украина. Тој е административен центар на Кропивницката област. Градот бил основан уште во XIV век, и одиграл важна културно-општествена улога во историјата на Украина.

Знаме на Кропивницки

Сè до 1926 г. градот се нарекувал Елисаветград, а помеѓу 1926 и 2016 г. го носел името Кировоград.[1]

Демографија[уреди | уреди извор]

Религија[уреди | уреди извор]

Храмови[уреди | уреди извор]

Култура[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Автобус[уреди | уреди извор]

Тролејбус[уреди | уреди извор]

Железнички сообраќај[уреди | уреди извор]

Туризам[уреди | уреди извор]

Музеи[уреди | уреди извор]

Стопанство[уреди | уреди извор]

Образование[уреди | уреди извор]

Збратимени градови[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]