Прејди на содржината

Австриско-словенечка граница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тромеѓник Австрија-Словенија-Унгарија.
Стариот превој Љубељ (Лојбл) со двата обелиска.
Граничен премин на Коренското Седло (Вурценпас).
Троемеѓа на ланината Печ.
Тромеѓник Австрија-Италија-Словенија кај Арнолдштајн (Подклоштер), Австрија.

Австриско-словенечка границадржавна граница помеѓу Австрија и Словенија. Има вкупна должина од 330 км.[1]

Најголем дел од границата се образува од Лавантталските Алпи (Лаботнички Алпи) и Караванките со Похорје (Бахергебирге). Покрај тоа, дел од границата оди по реките Кучница, Мура и Драва.

Населени места по границата (од исток кон запад)[уреди | уреди извор]

Ова е список на пограничните места од исток кон запад. Под местата во Австрија во загради се наведени и нивните традиционални словенечки имиња, а под оние во Словенија се германските.

А В С Т Р И Ј А
С Л О В Е Н И Ј А
Сој. покраина Округ Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Стат.
регион
У н г а р и ј а

Градиште
Јенерсдорф
(Женавци)
Санкт Мартин на Раба
(Свети Мартин на Раба)

Кузма
(Бонисдорф)
Помурски
Минихоф-Либау
(Сухи Млин)
Нојхаус на Клаузенбах
(Добра)
Рогашовци
(Рајсен)

Штаерска
Југоисточна Штаерска Санкт Ана кај Ајген
(Света Ана кај Иг)
К
у
ч
н
и
ц
а
Клех
(Клек)


Цанкова
(Калтенбрун)
Бад Радкерсбург
(Радгона)Тишина

М
у
р
а
Раденци
(Бад Радајн)
Горња Радгона
(Оберрадкерсбург)


Апаче
(Абштал)
Халбенрајн
(Обрајна)
Мурек
(Цмурек)Шентиљ
(Санкт Егиди)
Подравски
Лајбниц
(Липница)
Штрас во Штаерска

Л
а
в
а
н
т
т
а
л
с
к
и

А
л
п
и

Кунгота
(Санкт Кунигунд)
Еренхаузен на Винскиот Пат
(Ерновж на Вински Цести)
Гамлиц
(Гомилица)
Лојчах на Винскиот Пат
(Лучане на Вински Цести)


Марибор
(Марбург на Драва)
Селница на Драва
(Целниц на Драва)

Подвелка
(Подвелинг)
Корушки
Оберхаг
(Осек)
Радље на Драва
(Марнберг)
Дојчландсберг
(Лонч)
Ајбисвалд
(Ивник)

Мута
(Хоенмаутен)Дравоград
(Унтердраубург)

Корушка
Волфсберг
(Волшперк)
Лаваминд
(Лабот)

Д
р
а
в
а
Фелкермаркт
(Великовец)
Нојхаус
(Суха)К
а
р
а
в
а
н
к
и

и

П
о
х
о
р
ј
е
Равне на Корушка
(Гутенштајн во Корушка)

Преваље
(Превали)
Блајбург
(Плиберк)Межица
(Мисдорф)
Фајстриц кај Блајбург
(Бистрица над Плиберк)
Чрна на Корушка
(Шварценбах)
Ајзенкапел-Фелах
(Железна Капла-Бела)
Солчава
(Зулцбах)
Савињски
Језерско
(Зеланд)
Горењски


Тржич
(Нојмарктл)
Клагенфурт-Околина
(Целовец-Дежела)
Цел
(Селе)
Ферлах
(Боровље)

Жировница
(Шерауниц)
Фајстриц во Розентал
(Бистрица во Рож)

Јесенице
(Аслинг)
Филах-Околина
(Бељак-Дежела)
Санкт Јакоб во Розентал
(Шентјакоб во Рож)


Крањска Гора
(Кронау)
Финкенштајн на Фачкото Езеро
(Бекштањ)
Арнолдштајн
(Подклоштер)
И т а л и ј а

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]