Италијанско-словенечка граница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тромеѓник Австрија-Италија-Словенија кај Арнолдштајн, Австрија.
Троемеѓа на ланината Печ.
Бележник на границата вметнат во плоштадот пред железничката стааница во Нова Горица.
Муџа (Миље)

Италијанско-словенечка границадржавна граница помеѓу Италија и Словенија. Има вкупна должина од 218 км.[1]

Географски особености[уреди | уреди извор]

Границата почнува од тромеѓата на планината Печ (Форно),[2] каде се среќаваат Италија, Словенија и Австрија. Потоа оди во начелно јужен правец близу Гроцана (Грочана) во општината Трст, каде потоа свртува на запад до местото Лаѕарето (Лазарет) во општината Муџа и завршува во тамошниот залив.[3]

Населени места по границата (од север кон југ)[уреди | уреди извор]

Ова е список на пограничните места од север кон југ. Под местата во Италија во загради се наведени и нивните традиционални словенечки имиња.

И Т А Л И Ј А
Flag of Italy.svg
С Л О В Е Н И Ј А
Flag of Slovenia.svg
Регион Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Статистички регион
А в с т р и ј а
CoA of Friuli-Venezia Giulia.png
Фурланија-Јулиска Краина
Tarvisio-Stemma.png Тарвизио
(Трбиж)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
Ј
у
л
и
с
к
и

А
л
п
и
MK road sign 240.svg
Coat of arms of Kranjska Gora.png Крањска Гора Горењски
MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
Coat of arms of Bovec.png Бовец Горички
Chiusaforte-Stemma.png Кјузафорте
(Клуже)
Resia-Stemma.png Резија
(Резија)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
Kobarid.png Кобарид
Faedis-Stemma.png Фаедис
(Фојда)
Torreano-Stemma.png Тореано
(Таворјана)
Pulfero-Stemma.png Пулферо
(Подбонесец)
Savogna-Stemma.png Савоња
(Соводње)
MK road sign 240.svg
Grimacco-Stemma.png Гримако
(Гармак)
Drenchia-Stemma.png Дренкија
(Дрека)

MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
COA-Tolmin.gif Толмин

MK road sign 240.svg
Kanal ob Soči.png Канал на Соча
Grimacco-Stemma.png Гримако
(Гармак)
Stregna-Stemma.png Стрења
(Средње)
Prepotto-Stemma.png Препото
(Прапротно)
MK road sign 240.svg


MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
Brda.png Брда
Dolegna del Collio-Stemma.png Долења дел Колио
(Долење)
MK road sign 240.svg
Cormons-Stemma.png Кормонс
(Крмин)
MK road sign 240.svg
San Floriano del Collio-Stemma.png Сан Флоријано дел Колио
(Штеверјан)
MK road sign 240.svg
Gorizia-Stemma.svg Гориција
(Горица)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
COA-Nova Gorica.svg Нова Горица
MK road sign 240.svg

Šempeter-Vrtojba.png Шемпетер-Вртојба
Savogna d'Isonzo-Stemma.png Савоња д’Изонцо
(Соводње на Соча)

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
Miren-Kostanjevica.png Мирен-Костањевица
Doberdò del Lago-Stemma.png Добердо дел Лаго
(Добердоб)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
Coat of Arms of Komen.gif Комен
Duino-Aurisina-Stemma.png Дуино-Ауризина
(Девин-Набрежина)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg


Coat of Arms of Sezana.png Сежана Крајбрежно-крашки
Sgonico-Stemma.png Згонико
(Згоник)
Monrupino-Stemma.png Монрупино
(Репентабор)
MK road sign 240.svg
Trieste-Stemma.svg Триесте
(Трст)
MK road sign 240.svg
San Dorligo della Valle-Stemma.png Сан Дорлиго дела Вале
(Долина)

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
Coat of Arms of Hrpelje-Kozina.png Хрпеље-Козина
MK road sign 240.svg
Coa Koper.grb.svg Копер
Muggia-Stemma.svg Муџа
(Миље)
MK road sign 240.svg

MK road sign 240.svg
MK road sign 240.svg
Ankaran Grb - Coat of Arms.svg Анкаран
Ј а д р а н с к о  М о р е

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]