Прејди на содржината

Хисарја (тврдина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Хисарја
Карта
Општи податоци
ГрадЛовеч
ЗемјаБугарија

Тврдината Хисарја се наоѓа во близина на Ловеч, Бугарија.

Била изградена во римско време. Пред оваа тврдина, во 1187 година бил склучен мир помеѓу тогашната бугарска држава и Византија, со кое Бугарија објавила независност. Тврдината била една од последните места кои биле освоени од страна на Османлиите во 1446 година, при што била скоро разрушена. Денеска, тврдината е реконструирана и претставува голема туристичка атракција на Бугарија.