Драгојчинска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Драгојчинска тврдина
Општи податоци
ГрадДрагојчинци, Ќустендилска област,
ЗемјаБугарија


Драгојчинската тврдина е тврдина која се наоѓала во село Драгојчинци, Ќустендилска област, Бугарија. Од тврдината, денеска е зачувана правоаголната кула. Тврдината била триаголна форма. Околу остатоците на тврдината се гледаат следите од ѕидините кои некогаш се издигале пред тврдината. Таа е достапна од северозападната страна, каде има ров кој е широк 3 до 5 метри.