Љутица (тврдина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Љутица
Карта
Општи податоци
ГрадИвајловград, Родопи
ЗемјаБугарија

Тврдината Љутица се наоѓа во близина на Ивајловград, Бугарија. Оваа тврдина е најзачуваната тврдина која се наоѓа на планината Родопи. Плоштината на тврдината опфаќа место од околу 15 декари. За изградбата на тврдината бил користен бел мермер. Од 8 век до 10 век, Љутица била еден од најголемите црковни центри во областа. Црквата, која се наоѓала во дворот на комплексот, била до темел разрушена, а денеска се видливи само мали остатоци. Кулите имаат кругла и правоаголна форма.