Сторгозија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Сторгозија
Карта
Општи податоци
ГрадПлевен,
ЗемјаБугарија

Тврдината Сторгозија се наоѓа во градот Плевен, Бугарија. Тврдината била изградена во римско време најверојатно врз темелите на друга тврдина која датира од тракиско време. Во почетокот на 4 век бил изграден ѕид околу тврдината широк 2 метри. Според археолошките ископувања, во наоѓалиштето постоеле две порти и три кули. Во внатрешноста на тврдината се наоѓала црква (базилика), која била долга 45 метри и широка 22 метри. Тврдината се смета дека била разрушена со инвазијата на Словените на Балканот.