Кладнишка тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кладнишка тврдина
Карта
Општи податоци
Градпланина Витоша
ЗемјаБугарија


Кладнишката тврдина е тврдина која се наоѓа на планината Витоша, Перник, Бугарија. Тврдината била изградена во 5 век. Оваа тврдина е една од најголемите тврдини во Бугарија. Комплексот се наоѓа на околу 10 декари земја. Но, остатоците од тврдината и нејзините ѕидини имаат висина од само 0,70 метри. По преземањето на Сердика (денешна Софија) од страна на хан Крум, биле уништени многу трдини и замоци. Се смета дека и оваа тврдина била разрушена во тоа време.