Меџиди табија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Меџиди табија
Silistra fort 3.jpg
Општи податоци
Град Силистра
Земја Бугарија


Меџиди табија се наоѓа во близина на градот Силистра, во Бугарија. Тврдината била изградена во периодот од 1841 - 1853 година. Тврдината има форма на шестоаголник, а висока е 8 метри. Во 1847 година овде престојувал османлискиот султан Абдул Меџит I, по кого е наречена.