Алинска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алинска тврдина
Алинско кале
Карта
Општи податоци
ГрадАлино, Самоковска општина
ЗемјаБугарија


Алинската тврдина (бугарски:Алинско кале)) е тврдина која се наоѓа во близина на селото Алино, Самоковска општина, во Бугарија. Се смета дека тврдината била градена во периодот од 12 век - 13 век. Денеска, нејзините ѕидини се високи 2,5 метри.