Тврдина Белград (Бугарија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Белград
Поглед кон тврдината
Карта
Општи податоци
ГрадГугутка, Хасковска област,
ЗемјаБугарија


Тврдината Белград е тврдина која се наоѓа кај селото Гугутка, во Хасковска област, Бугарија. Оваа тврдина е една од најзачуваните до денес тврдини во Бугарија. Ѕидините на тврдината се високи околу 8 метри, а дебели околу 2 метри. Се смета дека истата била изградена во 12 век.