Маточинска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маточинска тврдина
Castle of Matochina.jpg
Општи податоци
ГрадМаточина
ЗемјаБугарија

Маточинската тврдина се наоѓа во близина на реката Тунџа, кај селото Маточина, во Југоисточна Бугарија. Тврдината била изградена во 12 век. Висината на кулите е 18 метри. Се смета дека претходно, на нејзино место се наоѓала друга тврдина која била разрушена во 378 година. Во близина на тврдината, во 1205 година се одвила битката помеѓу Латинското Царство и војските на бугарскиот цар Калојан, позната како Битка кај Одрин. Бугарските војски постигнале победа, заробувајќи го кралот Балдуин I. По битката, кралот престојувал на тврдината, а подоцна бил пренесен во тогашната престолнина Трново.