Раховска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Раховска тврдина
Остатоци од тврдината
Карта
Општи податоци
ГрадГорна Орјаховица
ЗемјаБугарија

Раховската тврдина е поранешна тврдина која се наоѓала во близина на градот Горна Орјаховица, во Бугарија. Оваа тврдината била изградена во текот на 3 век, а разрушена во 15 век. Таа била изградена во времето кога денешната територија на Бугарија била во составот на Римското Царство. Целта на изградбата била заштита на патот кој водел кон Мизија.