Горненска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горненска тврдина
Општи податоци
ГрадМаглиж
ЗемјаБугарија

Горненската тврдина е тврдина која се наоѓала во близина на градот Маглиж, Бугарија. Тврдината била изградена во римско време. Нејзините денешни остатоци датираат од средниот век. Истата била разрушена во времето на Османлиското Царство.