Хисарлака

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Хисарлека)
Тврдина Хисарлака
Карта
Општи податоци
ГрадЌустендил
ЗемјаБугарија


Тврдината Хисарлака се наоѓа во близина на Ќустендил, Бугарија. Тврдината била изградена кон 5 век, а проширена во наредниот 6 век, во времето на Јустинијан I. По доаѓањето на Османлиите, тврдината била разрушена. Тврдината има форма на многуаголник, со размери 117/175 метри и плоштина на 21 декар.