Список на тврдини во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на некои од тврдините во Македонија.

Име Слика Состојба Епоха Населено место Местоположба
Китино кале Китино кале.jpg урнатини праисторија
антика
среден век
Кичево
Кожле Markovi Kuli - Letevci kropp1.jpg делумно зачувана среден век Кожле
Маркови Кули Маркови - кули - Прилеп.JPG делумно зачувана среден век Прилеп
Маркулија урнатини антика Арангел
Градиште урнатини антика Подвис
Пешта урнатини антика
среден век
Старавина
Просек урнатини среден век Демир Капија
Самуилова тврдина Fortaleza de Samuel, Ohrid, Macedonia, 2014-04-17, DD 41.JPG делумно зачувана антика
среден век
Охрид
Скопско кале KaleFortress-Skopje1.JPG реставрирана антика
среден век
османлиски период
Скопје
Тетовско кале Тетовско Кале (53).JPG добро зачувана среден век
османлиски период
Тетово
Исар Кале Isar Kale od dole.jpg делумно зачувана антика
среден век
Валандово
Исар Isar (Marvinci).jpg делумно зачувана антика Марвинци
Чрешче урнатини среден век Црешка
Штипска тврдина Isarot-Štip 12.JPG делумно зачувана среден век Штип
Струмичко Кале Czar’s Towers (8).jpg делумно зачувана среден век Струмица
Виница Виничка тврдина 1.JPG урнатини антика Виница
Кале урнатини антика Бучин
Велешка тврдина урнатини среден век Велес
Маркови Кули Маркови кули (Марково Крувче-Водно) 12.jpg делумно зачувана антика
среден век
Водно
Градиште урнатини антика
среден век
Градец
Градиште урнатини антика
среден век
Железнец
Долно Градиште Brana Grace i Gradiste.JPG урнатини антика Кочани
Девини Кули Muzejot vo Džepcište 011.jpg урнатини антика
среден век
Девич
Марково Кале Markovo Kale.JPG урнатини антика
среден век
османлиски период
Малчиште
Марков Град St.andrea crop.jpg делумно зачувана антика
среден век
Матка
Стенчевска тврдина Градиште (Стенче) (5).JPG урнатини антика Стенче
Орашко Кале Орашко Кале 02.jpg урнатини антика
среден век
Орашје
Лешочка тврдина Лешочко Кале (3).JPG урнатини антика
среден век
Лешок
Роглевска тврдина урнатини антика
среден век
Рогле
Идомене делумно зачувана антика
среден век
Марвинци
Бела Вода урнатини антика
среден век
Банско
Морозвизд Morodvis - IV century.jpg урнатини антика
среден век
Мородвис
Градиште (Железнец) урнатини антика
среден век
Железнец

Наводи[уреди | уреди извор]