Список на сезони на ФК Работнички

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на сезони одиграни од ФК Работнички во македонскиот, европскиот и југословенскиот фудбал. Списокот ги прикажува постигнувањата на клубот во своите натпреварувања.

Сезони[уреди | уреди извор]

Во рамки на ФНР/СФР Југославија[уреди | уреди извор]

Сезона Лига Куп на Југославија Републички куп Друго натпреварување
Дивизија О П Н З Д.Г. П.Г. Пое Поз Дивизија О П Н З Д.Г. П.Г. Пое Поз
1944-45 МРФЛ не постоел не постоел
1945-46 МРФЛ 10 3 1 6 18 19 7 4ти не постоел не постоел
1946-47 МРФЛ 18 11 5 2 45 16 27 2ри ↑
1947-48 2. ЈФЛ 20 0 4 16 12 64 4 11ти ↓ без учество
1948-49 МРФЛ 18 10 3 5 32 21 23 2ри ↑ без учество
1950 3. ЈФЛ 22 7 7 8 24 34 21 9ти
1951 2. ЈФЛ 30 17 7 6 70 36 41 2ри ↑ 1/8
1952 МРФЛ 1ви → без учество 1. ЈФЛ 11ти ↓
1952–53 МРФЛ без учество МКЛ 1ви ↑
1953–54 МРФЛ 1ви → 1/8 П 1. ЈФЛ 26 4 3 19 20 83 11 14ти ↓
1954–55 МРФЛ 1ви → без учество 2. ЈФЛ 18 7 1 10 27 39 15 7ми
1955–56 МРФЛ не бил одржан не бил одржан Зонска лига IV 24 12 2 10 41 29 26 6ти
1956–57 МРФЛ 1ви → 1/8 П Зонска лига IV 24 12 3 9 44 37 27 5ти
1957–58 МРФЛ 1ви → без учество Зонска лига IV 22 14 1 7 55 23 29 2ри
1958–59 2. ЈФЛ Исток 22 7 1 14 30 59 15 11ти ↓
1959–60 МРФЛ без учество
1960–61 МРФЛ 22 11 6 5 46 29 28 3ти
1961–62 МРФЛ без учество
1962–63 МРФЛ 26 10 3 13 37 47 23 11ти без учество
1963–64 МРФЛ 26 8 8 10 46 38 24 11ти без учество
1964–65 МРФЛ 26 11 7 8 47 34 29 4ти без учество
1965–66 МРФЛ 26 16 4 6 56 29 36 1ви ↑ без учество
1966–67 2. ЈФЛ Исток 34 13 5 16 66 69 31 16ти ↓ без учество
1967–68 МРФЛ 26 16 6 4 73 28 38 1ви ↑ без учество
1968–69 2. ЈФЛ Исток 30 14 4 12 40 38 32 5ти без учество
1969–70 2. ЈФЛ Исток 30 11 8 11 44 39 30 9ти без учество
1970–71 2. ЈФЛ Исток 30 12 5 13 50 46 29 6ти без учество
1971–72 2. ЈФЛ Исток 34 11 7 16 50 56 29 16ти ↓ без учество
1972–73 МРФЛ 34 18 12 4 67 33 48 1ви ↑ без учество
1973–74 2. ЈФЛ Исток 34 12 10 12 46 52 34 9ти П
1974–75 2. ЈФЛ Исток 34 15 6 13 49 46 36 7ми не бил одржан не бил одржан
1975–76 2. ЈФЛ Исток 34 7 10 17 28 48 24 16ти ↓ без учество
1976–77 МРФЛ 34 18 9 7 62 39 45 1ви ↑ без учество
1977–78 2. ЈФЛ Исток 34 8 9 17 34 52 27 17ти ↓ без учество
1978–79 МРФЛ 34 14 10 10 58 36 33 4ти без учество
1979–80 МРФЛ 30 17 12 1 83 32 46 1ви ↑ без учество
1980–81 2. ЈФЛ Исток 30 11 6 13 31 43 28 15ти ↓ без учество
1981–82 МРФЛ 30 10 8 12 46 47 28 10ти без учество
1982–83 МРФЛ 30 8 12 10 31 40 28 12ти П
1983–84 МРФЛ 30 12 11 7 49 30 35 4ти без учество
1984–85 МРФЛ 30 13 8 9 33 40 34 7ми без учество
1985–86 МРФЛ без учество
1986–87 без учество
1987–88 П
1988–89 без учество
1989–90 без учество
1990–91 МРФЛ 34 31 8ми без учество
1991–92 МРФЛ 34 25 14ти без учество
 • Зонската лига служела како лига која одлучувала која екипа да игра бараж натпревар за Првата сојузна лига

Легенда

1ви
Првак Унапреден Отпаднат


 • О = Одиграни натпревари
 • П = Победи
 • Н = Нерешени
 • З = Загубени
 • Д.Г. = Дадени голови
 • П.Г. = Примени голови
 • Пое = Поени
 • Поз = Конечна позиција

 • 1Р = 1. Рунда
 • 2Р = 2. Рунда
 • 1/8 = Осминафинале
 • 1/4 = Четвртфинале
 • 1/2 = Полуфинале
 • ВП = Вицепрвак
 • П = Првак

По независноста[уреди | уреди извор]

Сезона Лига Куп Други Натпреварувања
Дивизија О П Н З Д.Г. П.Г. Пое Поз
1992–93 2. МФЛ 38 15 9 14 48 47 39 10ти
1993–94 2. МФЛ Запад 26 9 4 13 31 38 22 13ти
1994–95 2. МФЛ Запад 32 11 7 14 47 41 40 11ти
1995–96 2. МФЛ Запад 30 11 10 9 45 33 43 10ти
1996–97 2. МФЛ Запад 29 11 5 13 28 35 38 11ти
1997–98 2. МФЛ Запад 30 20 7 3 62 18 67 1ви ↑
1998–99 1. МФЛ 26 9 5 12 38 46 32 9ти 1/4
1999–00 1. МФЛ 26 16 2 8 41 26 50 3ти 1/2
2000–01 1. МФЛ 26 12 3 11 43 36 39 6ти 1/8 УЕФА Куп КР
2001–02 1. МФЛ 32 15 5 12 53 45 21[1] 6ти 1/8
2002–03 1. МФЛ 33 16 6 11 41 35 54 4ти 1/8
2003–04 1. МФЛ 33 16 10 7 58 40 58 4ти 1/2
2004–05 1. МФЛ 33 25 3 5 66 23 78 1ви 1/4
2005–06 1. МФЛ 33 21 9 3 64 26 72 1ви Лига на Шампиони КР2
2006–07 1. МФЛ 33 19 10 4 75 25 67 2ри 1/4
2007–08 1. МФЛ 33 24 7 2 51 11 79 1ви П УЕФА Куп
2008–09 1. МФЛ 30 13 8 9 40 25 47 4ти П Лига на Шампиони КР1
2009–10 1. МФЛ 26 15 5 6 38 20 50 2ри ВП Лига Европа КР3
2010–11 1. МФЛ 33 15 10 8 53 31 55 4ти Лига Европа КР3
2011–12 1. МФЛ 33 11 8 14 49 45 41 8ми ВП Лига Европа ПР
2012–13 1. МФЛ 33 16 5 12 47 42 53 4ти
2013–14 1. МФЛ 33 18 8 7 66 35 62 1ви П
2014–15 1. МФЛ 32 20 6 6 55 30 66 2ри П Лига на Шампиони КР2
2015–16 1. МФЛ 32 10 13 9 36 30 43 4ти ВП Лига Европа ПР
2016–17 1. МФЛ 36 14 12 10 49 41 54 3ти 1/2 Лига Европа КР1
2017–18 1. МФЛ 36 14 10 12 50 43 52 3ти 1/8 Лига Европа КР2
2018–19 1. МФЛ 36 13 7 16 43 49 46 7ми 1/4 Лига Европа КР1
1. a : Бодовите се согласно според втората фаза. Од двете фази, Работнички остварил вкупно 50 поени.

Легенда

1ви 2ри
Првак Вицепрвак Унапреден Отпаднат


 • О = Одиграни натпревари
 • П = Победи
 • Н = Нерешени
 • З = Загубени
 • Д.Г. = Дадени голови
 • П.Г. = Примени голови
 • Пое = Поени
 • Поз = Конечна позиција

 • КР = Квалификациска рунда
 • ПР = Плејоф рунда
 • 1Р = 1. Рунда
 • 1/8 = Осминафинале
 • 1/4 = Четвртфинале
 • 1/2 = Полуфинале
 • ВП = Вицепрвак
 • П = Првак