Список на најскапи трансфери во Серија А

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Следува списокот на најскапите трансфери во италијанската фудбалска Серија А, односно трансферите на играчите кој за најголема сума бил доведени во некој од италијанските фудбалски клубови.

Списокот е затворен заклучно со летниот трансферен прозорец во 2016 година.

Моментален рекордер е португалскиот напаѓач Кристијано Роналдо, кој во летото 2018 се преселил од Реал Мадрид во Јувентус за 100 милиони евра. По него следува аргентинскиот напаѓач Гонсало Игуаин, чиј трансфер од Наполи во Јувентус во летото 2016 година го чинел клубот од Торино 90 милиони евра, а на третото место се наоѓа уште еден напаѓач од Аргентина, Ернан Креспо, кој во летото 2000 година преминал од Парма во Лацио за 55 милиони евра. Четвртото место го држи Џанлујџи Буфон, трансфер во летото 2001 кога за 53 милиони евра се преселил од Парма во Јувентус со што станал најскапо платениот голман во историјата на фудбалот и како таков останал цели 17 години сè до летото 2018.

Најскапи трансфери[уреди | уреди извор]

Кристијано Роналдо е играчот кој го направил најскапиот трансфер во историјата на Серија А, преминувајќи од Реал Мадрид во Јувентус за 100 милиони евра во летото 2018.
М Играч Од Во Сума
(М )
Година Ref.
1 Португалија Кристијано Роналдо Реал Мадрид Реал Мадрид Јувентус Јувентус €100 2018 [1][2]
2 Аргентина Гонсало Игуаин Наполи Наполи Јувентус Јувентус €90 2016 [3][4]
3 Холандија Матајс де Лихт Ајакс Ајакс Јувентус Јувентус €75 2019 [5]
4 Белгија Ромелу Лукаку Манчестер Јунајтед Манчестер Јунајтед Интер Интер €65 2019 [6]
5 Аргентина Ернан Креспо Парма Парма Лацио Лацио €55 2000 [7][8]
6 Италија Џанлујџи Буфон Парма Парма Јувентус Јувентус €53 2001 [9]
7 Шпанија Гаиска Мендиета Валенсија Валенсија Лацио Лацио €48 2001 [10][11]
8 Италија Кристијан Виери Лацио Лацио Интер Интер €45 1999 [12][13]
9 Италија Леонардо Бонучи Јувентус Јувентус Милан Милан €42 2017 [14]
10 Португалија Руи Кошта Фјорентина Фјорентина Милан Милан €42 2001 [15][16]
11 Франција Лилијан Тирам Парма Парма Јувентус Јувентус €41,5 2001 [17][18]
12 Чешка Павел Недвед Лацио Лацио Јувентус Јувентус €41.2 2001 [19][20]
13 Португалија Жоао Кансело Валенсија Валенсија Јувентус Јувентус €40,4 2018 [21][22]
14 Аргентина Пауло Дибала Палермо Палермо Јувентус Јувентус €40 2015 [23]
15 Бразил Даглас Коста Бајерн Минхен Бајерн Минхен Јувентус Јувентус €40 2018 [24]
16 Италија Федерико Бернардески Фјорентина Фјорентина Јувентус Јувентус €40 2017 [25][26]
17 Португалија Жоао Марио Спортинг Лисабон Спортинг Лисабон Интер Интер €40 2016 [25][26]
18 Аргентина Гонсало Игуаин Реал Мадрид Реал Мадрид Наполи Наполи €39 2013 [27][28]
19 Бразил Лукас Пакета Фламенго Фламенго Милан Милан €38.4 2019
20 Мексико Ирвинг Лозано ПСВ ПСВ Наполи Наполи €38 2019

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Роналдо и официјално стана член на Јувентус за 105 милиони“. Телма.
  2. „Cristiano Ronaldo signs for Juventus!“. Juventus. 10 јули 2016 – преку www.juventus.com.
  3. „Gonzalo Higuain: Argentina striker joins Juventus from Napoli“.
  4. sport, Guardian; Reuters (26 July 2016). „Gonzalo Higuaín seals £75.3m move from Napoli to Juventus“ – преку The Guardian.
  5. „OFFICIAL: de Ligt is Bianconero!“. Juventus. 18 јули 2019. Посетено на 11 мај 2020.
  6. „OFFICIAL – Inter Complete Signing Of Romelu Lukaku From Manchester United“. sempreinter. 8 август 2019. Посетено на 11 мај 2020.
  7. Evans, Nic; Goss, Patrick (12 July 2000). „Crespo denies world record fee“. Sky Sports. Посетено на 2 September 2014.
  8. „Lazio's £40m Crespo deal“. BBC. 11 July 2000. Посетено на 2 September 2014.
  9. „Gianluigi Buffon“. Football Database. Посетено на 2 September 2014.
  10. Owen, Jonny. „Mendieta agrees to Lazio switch“. Sky Sports. Посетено на 2 September 2014.
  11. Carlin, John (19 May 2002). „Mendieta's misery“. London: The Guardian. Посетено на 2 September 2014.
  12. Whyte, Derrick (9 June 1999). „Inter's pounds 28m swap deal for Lazio's Vieri“. London: The Independent. Посетено на 2 September 2014.
  13. „Vieri in £28m world record transfer“. BBC. 8 June 1999. Посетено на 2 September 2014.
  14. „Official: Milan sign Bonucci“. football-italia.net. 14 јули 2017. Посетено на 30 април 2019.
  15. A.C. Fiorentina S.p.A. bilancio (financial report and accounts) on 30 June 2001 (in Italian), PDF purchased from Italian C.C.I.A.A.
  16. „Milan snap up £30m Rui Costa“. BBC Sport. 3 July 2001. Посетено на 31 March 2010.
  17. „10 most expensive signings in Serie A #6 Lilian Thuram – € 41.5“. sportskeeda. 19 јули 2016. Посетено на 29 септември 2016.
  18. „Juve seal Thuram signing“. skysports. 18 јуни 2001. Посетено на 6 октомври 2016.
  19. „Nedved completes Juve move“. BBC. 12 July 2001. Посетено на 2 September 2014.
  20. „Nedved: I can retire happy“. FIFA. 1 June 2009. Архивирано од изворникот на 23 September 2013. Посетено на 31 December 2012.
  21. . juventus. 27 јуни 2018 https://www.juventus.com/en/news/news/2018/joao-cancelo-joins-juventus.php. Посетено на 30 април 2019. Отсутно или празно |title= (help)
  22. „Official: Juventus sign Cancelo in 40.4 million euro deal from Valencia“. marca. 27 јуни 2018. Посетено на 30 април 2019.
  23. „Paulo Dybala completes €32 million transfer to Juventus“. golazoargentino.com. 4 јуни 2015. Посетено на 11 мај 2020.
  24. „Zvanicno: Juventus otkupio Douglasa Costu“. 7 јуни 2018. Посетено на 30 септември 2018.
  25. 25,0 25,1 „Inter, ecco Joao Mario: "Scudetto? Un sogno". 28 август 2016. Посетено на 6 септември 2016. (италијански)
  26. 26,0 26,1 Inter clinches €45-million signing of Joao Mario from Sporting Lisbon (англиски)
  27. Gianluca Di Marzio (23 јули 2013). „Higuain-Napoli, i dettagli economici dell'operazione“. gianlucadimarzio.com.
  28. „Gonzalo Higuain: Real Madrid striker completes move to Napoli“. BBC. 27 јули 2013. Посетено на 6 октомври 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]