Википедија:Геоекспедиции 2019

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Геоекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Геоекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2019 година се спроведени следниве геоекспедиции, со првична цел да се опфатат што повеќе географски забележителности на територијата на Македонија според нивните геоморфолошки (спеоелошки), хидрографски, орографски и останати одлики при што биле опфатени следните предели:

  1. Природни езера од вулканско потекло — посета на природни езера во Пробиштипско и Кумановско во источна Македонија;
  2. Највисоките планини во Македонија — повеќедневни посети со кампување во шатори на двете највисоки планини Шар Планина и Кораб во западна Македонија;

Одржани геоекспедиции[уреди извор]

Геоекспедициите се одржувани со главна цел за пронаоѓање, сликање и прибирање податоци на терен на дадена географска одлика и забележителност на територијата на Македонија, при што на одењето на терен покрај главните географски појави и објекти (пр. пештера, езеро, река) се опфаќаат и сите останати географски одлики кои се наоаѓаат на тоа подрачје (планини, ридови, врвови, реки, потоци, извори, села итн.). Специфичноста на посета и истражување на пештери и други помалку познати и ретки географски појави е таква, што често пати бара повеќе пати да се посети едно исто место заради не можност од прва да се најде местото и објектот, непогодени временски услови итн.

Орографија[уреди извор]

Посетите за орографските истражувања на релјефот на Македонија, односно на планините, врвовите, месностите, но и некои хидрографски одлики како реки, извори или пак села, се одржувани најчесто во рамки на планинарскиот предизвик „12 Врвови“ кој опфаќа посета и искачување на помалку познати и посетувани планински врвови на различни планини на целата територија на Македонија во организација на ПД „Трансверзалец“ каде како иницијатор и организатор е вклучен и Корисник:Македонец (Марио Шаревски).

Планини и врвови[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Дрен (планина) — планина Дрен Планина (Македонија) 06.jpg Q3402693 подобрена статија
2. Баба (планина) — планина Скрково, Муса и Голема Грива на Баба (Пелистер).jpg Q797539 подобрена статија
3. Муса — планински врв Муса (Муза) на Баба (Пелистер) 02.jpg Q63432741 нова статија
4. Скрково — планински врв Скрково 04.jpg Q20936129 нова статија
5. Голема Грива — планински врв Голема Грива (Баба - Пелистер) 06.jpg Q20932158 нова статија
6. Мразарник — планински врв Мразарник (Баба - Пелистер) 01.jpg Q20935007 нова статија
7. Иванов Камен — планински врв Иванов Камен 01.jpg Q20937276 нова статија
8. Боро Поле — висорамнина / карстно поле Боро Поле 01.jpg Q64112178 нова статија
9. Шар Планина — планина Karanikola Lake.jpg Q391195 подобрена статија
10. Титов Врв — планински врв Titov Vrv.jpg Q1638613 подобрена статија
11. Караникола — планински врв Karanikola lake.jpg Q11001944 подобрена статија
12. Кораб — планина Кораб Планина 01.jpg Q211616 подобрена статија
13. Мал Кораб — планински врв Small Korab and Malokorapska stena.jpg Q66317355 нова статија
14. Плоча — планински врв Врв Плоча (8).jpg Q66662032 нова статија
15. Дерза — планински врв Дерза (1).jpg Q66621965 нова статија
16. Црна Чука — планински врв Црна Чука (3).jpg Q66662043 нова статија
17. Боази — планински врв Боази (Кораб) 01.jpg Q68449555 нова статија
18. Малокорапска Стена — планински врв Малокорапска Стена 02.jpg Q68449328 нова статија
19. Шупла Стена — планински врв Шупла Стена (Кораб) 01.jpg Q69643171 нова статија
20. Црн Камен — планински врв Црн Камен (Кораб) 02.jpg Q69643246 нова статија
21. Високо Брдо — планински врв Високо брдо.jpg Q22091717 нова статија
22. Јаворско Брдо — планински врв Јаворско Брдо на Кораб.jpg Q20932682 нова статија
23. Бел Врв — планински врв Бел Врв (Кораб) 02.jpg Q12905135 нова статија
24. Кепи Бард — планински врв Кепи Бард (Кораб).jpg Q70328535 нова статија
25. Куртово Ќуле — планински врв Куртово Ќуле на Кораб 04.jpg Q44264463 подобрена статија
26. Кабаш — планински врв Кабаш 02.jpg Q20932212 нова статија
27. Рибничка Скала — планински врв Рибничка Скала 04.jpg Q20949243 нова статија
28. Црвен Камен — планински врв Гури Куј на Кораб.jpg Q20932916 нова статија
29. Кобилино Поле — висорамнина Кобилино Поле (Кораб) 01.jpg Q20932914 нова статија
30. Дешат — планина Дешат.jpg Q73515 подобрена статија
31. Кожуф — планина Кожуф МК 06.jpg Q2733631 подобрена статија
32. Дудица — планински врв Дудица (Кожуф) 02.jpg Q68449865 нова статија
33. Порта — планински врв Врв Порта - Кожуф.jpg Q78464501 нова статија
34. Остри Врв — планински врв Остри Врв 01.jpg Q12909369 подобрена статија
35. Убава — планински врв Врв Убава.jpg Q61119498 подобрена статија

Преслапи и превои[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Мала Корапска Врата — превој Мала Корабска Врата 02.jpg Q6650603 нова статија
2. Цигански Премин — превој Цигански Премин (Кораб).jpg Q69644245 нова статија

Хидрографија[уреди извор]

Реки[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Пршева Река — рекa Пршово (Пршова Река) 02.jpg Q22090800 нова статија
2. Студенчица — река Студенчица 05.jpg Q20931918 подобрена статија


Езера[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Кундинско Езеро — езеро Кундинско Езеро 04.jpg Q63157998 нова статија
2. Мокро Езеро — езеро Мокро Езеро (Карпинско) 13.jpg Q63158047 нова статија
3. Орлови Бари — езера Орлови Бари 05.jpg Q64518352 нова статија
4. Димитрово Езеро — езеро Димитрово Езеро (Пелистер) 16.jpg Q64547779 нова статија
5. Осумка — езеро Осумка (езеро на Пелистер) 04.jpg Q64712042 нова статија
6. Мал Ѓол — езеро Upper Karanikola lake.jpg Q12908319 подобрена статија
7. Караниколичко Езеро — езеро Karanikola lake.jpg Q12905767 подобрена статија
8. Изгревно Езеро — езеро Изгревно Корапско Езеро 12.jpg Q69644491 нова статија
9. Корапски езера — езера Korab lake.jpg Q12907239 подобрена статија
10. Сенечко Езеро — езеро Сенечко Езеро 02.jpg Q64744066 нова статија
11. Дефско Езеро — езеро Девско Езеро 1.jpg Q7353565 подобрена статија
12. Салаковски Езера — езера Салакови Езера 03.jpg Q12910139 подобрена статија
13. Езера во Македонија — езера Салакови Езера 04.jpg Q20567369 подобрена статија

Вирови[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Бегови Вирови — вирови Бегови Вирови 02.jpg Q20933238 нова статија

Извори[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Асаноец — извор Asanoec Devič2.jpg Q78191916 нова статија
2. Девички Ливаѓе — извор Девички Ливаѓе (Девички Ливади) извор 04.jpg Q78464804 нова статија

Геоморфологија (Спелеологија)[уреди извор]

Пештери[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Лишков Пештер — пештера Лишков Пештер.jpg Q73602844 нова статија
2. Градишки Пештер — пештера Градишки Пештер.jpg Q78465094 нова статија
3. Горна Слатинска Пештера — пештера Горна Слатинска Пештера 02.jpg Q20565649 подобрена статија
4. Капките — пештера Пештера Мирчевица (Кожуф) 02.jpg Q78465243 нова статија

Села[уреди извор]

Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Гуѓаково — село Гуѓаково 03.jpg Q3112804 подобрена статија
2. Бучинци — село Бучинци 05.jpg Q2922591 подобренa статија
3. Кундино — село Кундино 02.jpg Q3133787 подобренa статија
4. Будимирци — село Будимирци 01.jpg Q2921481 подобренa статија
5. Црвена Вода (Охридско) — село Црвена Вода (Охридско) МК 01.jpg Q3136365 подобренa статија