Сенечко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сенечко Езеро
Сенечко Езеро 01.jpg
Координати:
Површина: м2
Должина: м
Ширина: м

Обем:

м
Длабочина: м
Надморска висина: 1.870 м
Планина: Бистра

Сенечко Езеро — повремено природно постглацијално ледничко езеро кое се наоѓа на планината Бистра. Сместено е во вдлабнатина - цирк, на надморска висина од 1.870  м. во северозападниот дел на планината Бистра на огранката наречена Чаушица под врвот Голем (или Езерски) Рид (2015 м.) близу до заезерната мочурлива висорамнина Езериште, во околината на селото Сенце поради што е и наречено Сенечко Езеро, при што припаѓа во рамките на Националниот парк Маврово. Најголем водостој езерото има во текот на месеците мај и јуни, во периодот на топењето на снегот и пролетните врнежи, при што достигнува длабочина и над 1 метар, а во текот на летото пресушува и се претвора во кал. Езерото досега не е истражувано но според одликите на околината кои покажуваат глацијација и леднички релјеф како цирк, моренски бедем, валови со камењари (сипари) укажуваат дека е можно тоа да има ледничко (глацијално) потекло.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]