Езера во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на реките и езерата во Македонија.

Во Македонија има над 160 езера.[1] Од нив по природен пат се настанати повеќе од 50, а другите претставуваат вештачки акумулации.

Според начинот на настанокот на езерските базени, тие се делат на:

По своето значење се истакнуваат тектонските езера, како што се:

Природните постглацијални езераезера се делат на:

Од нив позначајни се:

Најниското планинско езеро се наоѓа на височина од 1.565 м (езерото Локув на планината Дешат)[3], а највисокото на 2.470 м (езерото Голем Кораб на планината Кораб).

Засега единствен пример на урниски тип езера во Македонија е Моклишкото Езеро, кое е настанато во долината на Ваташка Река, со урнување на една од долинските страни и со преградување на речната долина.

Единствен пример на крајбрежно-изворски тип езера во Македонија е езерото Острово кај манастирот „Свети Наум“.

Органогените езера се зачувани на мали и ограничени површини во мочуришните терени. Тие се настанати со седиментација на органска материја при уништување на некогашните езера. Нив во минатото ги имало повеќе, а денес позначајни се:

Вештачките езера претставуваат посебен тип езера кои ги гради човекот и нивната вода се користи за повеќе намени.

Галерија[уреди | уреди извор]

Тектонски езера
Леднички езера
Природни езера од вулканско потекло

Литература[уреди | уреди извор]

  • Драган Василевски, Класификација на езерата во Република Македонија според начинот на постанокот на езерските басени, „Географски разгледи“, кн. 30. Скопје, 1995.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Godišen zbornik: Annuaire - Faculté des sciences naturelles de l' Université Kiril et Metodij, Skopje. Institut de geographie, Band 17-18
  2. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina
  3. Езерото Локув - нова туристичка атракција

Поврзано[уреди | уреди извор]