Прејди на содржината

Википедија:Геоекспедиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Геоекспедиции“

„Геокспедиции“ — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии за засебните и специфични географски области, предели и особености во нов низ целата територија на Македонија на македонски јазик од страна на активните корисници и уредувачи, како и самите членови на здружението.

Критериуми за избор на област[уреди извор]

Областите што се опфатени со проектот се избрани врз основа на два критериума:

 • број на статии на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со областа;
 • број на различни фотографии на Ризницата на теми поврзани со областа.

Список на геоекспедиции[уреди извор]

2016[уреди извор]

Во текот на 2016 година се организирани две експедиции, со кои се опфатени следните предели:

 1. Мокра; и
 2. Шар Планина.

2017[уреди извор]

Во текот на 2017 година се организирани четири експедиции, со кои се опфатени следните предели:

 1. Пештери во Скопско;
 2. Пештери и реки низ Мариово;
 3. Леднички езера и врвови на Јабланица; и
 4. Врвови и предели на Бистра.

2018[уреди извор]

Во текот на 2018 година се организирани четири експедиции, со кои се опфатени следните предели:

 1. Зимска експедиција на највисоките врвови на Шар Планина;
 2. Врвови и орографија на северната падина на Плачковица;
 3. Хидрографија, леднички езера, реки и мочуришта во Западна Македонија; и
 4. Пештери во Порече.

2019[уреди извор]

Во текот на 2019 година се организирани две главни експедиции и неколку помали, со кои се опфатени следните предели:

 1. Хидрографски одлики во Источна Република Македонија;
 2. Вулкански природни езера во Македонија; и
 3. Помали експедиции на Кораб, Караџица, Кундино, Кожуф, Дрен Планина, Пелистер, Горна Слатинска Пештера, Будимирци, Бучинци, Асаноец.

2021[уреди извор]

Во текот на 2021 година се организирани две експедиции, со кои се опфатени следните предели:

 1. Богословец и Ѓаволски Ѕид; и
 2. Кањон Камник.

2022[уреди извор]

Во текот на 2022 година е организирана една експедиција, со која се опфатени следните предели:

 1. Речни острови на Вардар.

2023[уреди извор]

Во текот на 2023 година е организирана една експедиција, со која се опфатени следните предели:

 1. Речни острови на Вардар.

2024[уреди извор]

Во текот на 2024 година е организирана една експедиција, со која се опфатени следните предели:

 1. Станечки Водопади и Плоче Литотелми.

Поврзано[уреди извор]