Береховски реон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Береховскиот реон (украински: Берегівський район, унгарски: Beregszászi járás) е реон во Закарпатија. Административен центар е Берехово, град од регионално значење на Украина. Многу векови истиот бил центар на Округ Берег. Според пописот од 2013 г. реонот имал 51804 жители.

Општи податоци[уреди | уреди извор]

 • Население: 51804
 • Површина: 635 км2
 • Надморска висина: 120
 • Поштенски код: 90200
 • Телефонски код: +3803141XXXXX
 • Административен центар: Берехово
 • Градови: 1
 • Села: 42
 • Мрежно место: http://www.bereg-rda.gov.ua/ Архивирано на 5 септември 2015 г.
 • Гувернер: Ихор Свишчо

Местоположба[уреди | уреди извор]

Реонот зафаќа 635 км2 или 5,5 % од Закарпатија. Сместен е во југозападниот дел од областа и се граничи со Унгарија и другите обласни реони. Низ реонот течат три реки Тиса, Боржава и Салва. Поголемиот дел од реонот е рамнина.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., населението на реонот е 54614 жители[1](од 2004 ), или 4% од населението на Закарпатската област. 50000 живеат во рурални населени места. Украинските унгарци во овој реон се мнозинство (76.1%). Други етникуми во овој реон се: Русини (18.8%), Руси (0.7%), Роми (4.1%).

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Береховскиот реон се состои од една градска и 30 селски општини. Сите имаат своја администрација/собрание наречено “рада”. Административниот центар е Берехово. Истиот не спаѓа во реонот. Има статус на град од регионално значење.

 1. Административен центар: Берехово
 2. Градска општина: Батиово
 3. Селски општини:
 • Астеи
 • Бадалово
 • Батрад (Батрат и Хоронхлаб)
 • Бене
 • Берехујфалу
 • Боржава
 • Вари
 • Велика Бакта
 • Велика Бијхан (Велика Бијхан и Мала Бијхан)
 • Велики Берехи
 • Дјида
 • Запсон
 • Јаношо (Јаноши и Балажер)
 • Квасово
 • Киѓош
 • Косон
 • Мочола
 • Мужиево
 • Нижни Ремети (Нижни Ремети и Веркни Ремети)
 • Оросијево
 • Попово (Попово, Мале Попово, Хетен)
 • Рафаиново
 • Свобода (Свобода, Бадив, Бакош, Даниливка)
 • Халабор
 • Хат (Хат и Чикош-Хоронда)
 • Хеча
 • Хут
 • Четфалва
 • Чома
 • Шом (Шом и Каштаново)

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Карта на Закарпатија со Береховски реон

Патишта[уреди | уреди извор]

Низ реонот поминува еден европски пат, т.е. два, и тоа: Tabliczka E58.svg и Tabliczka E81.svg. Патот поминува во правец север-југозапад од Мукачево до Берехово, потоа до романската или унгарската граница. Патот Р54 се наоѓа меѓу Берехово и Астеи, и излегува на унгарската граница. Низ Берехово поминува M-road-23-Ukraine.svg кој поминува низ Винохрадив и Хуст и се поврзува со Н09. Покрај граничниот премин кај Астеи, реонот има уште два премини, еден кај Косон и еден кај Батрад. Обласни патишта се: T0714, T0707, T0715, T0731, T0717.

Железници[уреди | уреди извор]

Има 6 железнички станици во реонот, од кои најголеми се во Батиово и Берехово. Станицата во Батиово е крстосница меѓу Чоп, Мукачево и Берехово.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „About number and composition population of ZAKARPATTIA REGION by data All-Ukrainian population census '2001“. Архивирано од изворникот на 2007-09-11. Посетено на 2016-05-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]