Палата Базилика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палата Базилика
Palace Basilica Constantinople (1).JPG
Остатоци од палатата
Општи податоци
ГрадИстанбул, Турција
ЗемјаЦариград, Византија

Палатата Базилика се наоѓала во Цариград, денешен Истанбул, Турција. Таа била откриена во 1937 година во дворот на Топкапи-сарај. Остатоците денеска од палатата се наоѓаат во Топкапи-сарај. Најверојатно била изградена во 5 век, а во 10 век биле реновирана.