Контоскалион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Цариград

Контоскалион или Јулијаново пристаниште се наоѓало во Цариград, денешен Истанбул, Турција. Се наоѓало на Мраморно Море помеѓу 11 и 3 реон.

Пристаништето било изградено во времето на Јулијан Отпадник (361—363) во 362 година а во времето на Јустинијан I (527—565) било дополнително проширено.

Пристаништето било користено и во времето на Османлиите.