Елефтерион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Цариград

Елефтерион (грчки: λιμήν Ἐλευθερίου) претставувало најголемото пристаниште во Цариград, денешен Истанбул, Турција. Пристаништето било познато како Теодосиево или Кесариево пристаниште.

Пристаништето било изградено во 390 година во времето на Теодосиј I (379—395), и се наоѓало помеѓу деветтиот и единаесеттиот реон на градот во денешен Јеникапи, односно на јужниот дел од градот на Мраморно Море. Ова пристаниште претставувало главна точка во градот кога станувало збор за трговија и размена. Подоцна областа била трансформирена во земјоделска градина.

Во ноември 2005 година, работниците на Босфорскиот тунел пронашле остатоци од пристаништето.