Столб на Аркадиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
The historical columne in Avrat Basar - Sandys George - 1615.jpg

Столбот на Аркадиј претставувал римски триумфален столб кој се наоѓал на форумот на Аркадиј во Цариград, денешен Истанбул, Турција. Столбот бил изграден во 401 година по повод победата на Аркадиј во 400 година над Готите. Аркадиј починал во 408 година, но целосно столбот бил завршен во 421 година, така што во тоа време бил посветен на неговиот наследник Теодосиј II.

Столбот бил уништен во 16 или 18 век најверојатно од земјотрес.