Магнаура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ларта на административниот дел од Цариград .

Палатата Магнаура (грчки: Μαγναύρα) претставувала зградата во кој бил сместен Сенатот на Византија, во градот Цариград, денешен Истанбул, Туција. Објектот се наоѓал на источната страна од Августајон во близина на Аја Софија веднаш до портата Чалке.

Објектот бил изграден во 360 година. Меѓу зградите на Јустинијан I, кои биле изградени по катастрофалниот пожар во градот во 532, историчарот Прокоиј опишува дека по ова бил повтоено изграден и сенатот. Најверојатно градбата била многу слична на приемната сала в градот. Самото име во превод значи Голема сала.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]