Прејди на содржината

APG III

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поедноставени филогенетски ангиосперми

APG III (од анг. Angiosperm Phylogeny Group III system) — трета верзија на современиот (претежно молекуларен) систем на растителна таксономија кој ги класификува цветните растенија. Негов автор е Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија, а објавен е во 2009, 6½ години по претходниот систем APG II и 11 години по првичниот APG (1998).[1][2][3]

Заедно со текстовите во кои се опишува новиот систем, објавени се уште две придружни дела во истиот број на списанието Botanical Journal of the Linnean Society. Првото (Chase & Reveal) е формална филогенетска класификација на сите виши растенија (ембриофити), споредлива со класификацијата на APG III. Бидејќи APG не се занимава со рангови повисоки од редот, овој труд има за цел да го смести системот во постоечката Линеева хиерархија, за сите што ја претпочитаат таквата класификација. Поради тоа, сите копнени растенија се сместени во класата Equisitopsida, која потоа се дели на 16 поткласи (вклуч. цветните растенија и голем број на надредови.[4] Второто придружно дело (Haston et al.) е линеарна низа на семејствата што следат од системот APG III (LAPG III). Ова е список кајшто се набројани 413 од 415-те прифатени семејства. Apodanthaceae и Cynomoriaceae се изоставени. Линеарната низа е од особена полза за кустосите на хербариуми и оние што работат на флористички дела со намера да ги подредат таксоните во склад со APG III.[5]

Напомени за системот APG III[уреди | уреди извор]

Системот APG III ги признава сите 45 реда од претходниот систем, како и уште 14 нови. Новопризнаените редови се:

Amborellales, Nymphaeales, Chloranthales, Petrosaviales, Trochodendrales, Buxales, Vitales, Zygophyllales, Picramniales, Huerteales, Berberidopsidales, Escalloniales, Bruniales и Paracryphiales.

Во овој систем е напуштено ставањето на семејства во загради. APG III признава вкупно 413 семејства, што е за 44 помалку од минатиот систем. Исфрлени се 44 од 55-те семејства во загради, како и уште 18 други.

Исфрлените семејства (во загради) се:

Illiciaceae, Alliaceae, Agapanthaceae, Agavaceae, Aphyllanthaceae, Hesperocallidaceae, Hyacinthaceae, Laxmanniaceae, Ruscaceae, Themidaceae, Asphodelaceae, Hemerocallidaceae, Kingdoniaceae, Fumariaceae, Pteridophyllaceae, Didymelaceae, Tetracentraceae, Pterostemonaceae, Hypseocharitaceae, Francoaceae, Memecylaceae, Lepuropetalaceae, Rhoipteleaceae, Medusagynaceae, Quiinaceae, Malesherbiaceae, Turneraceae, Bretschneideraceae, Diegodendraceae, Cochlospermaceae, Peganaceae, Tetradiclidaceae, Nyssaceae, Ternstroemiaceae, Pellicieraceae, Aucubaceae, Donatiaceae, Lobeliaceae, Desfontainiaceae, Diervillaceae, Dipsacaceae, Linnaeaceae, Morinaceae и Valerianaceae.

Останатите исфрлени семејства се:

Limnocharitaceae, Luzuriagaceae, Sparganiaceae, Ledocarpaceae, Heteropyxidaceae, Psiloxylaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, Parnassiaceae, Maesaceae, Myrsinaceae, Theophrastaceae, Eremosynaceae, Polyosmaceae, Tribelaceae, Aralidiaceae, Mackinlayaceae и Melanophyllaceae.

Во APG III се прифатени 20 семејства што не се присутни во претходниот систем, додека пак неколку други се преместени на поинакви положби. Новопризнаените семејства се:

Cynomoriaceae, Petermanniaceae, Schoepfiaceae, Limeaceae, Lophiocarpaceae, Montiaceae, Talinaceae, Anacampserotaceae, Centroplacaceae, Calophyllaceae, Guamatelaceae, Gerrardinaceae, Dipentodontaceae, Capparidaceae, Cleomaceae, Cytinaceae, Mitrastemonaceae, Metteniusaceae, Linderniaceae и Thomandersiaceae.

Бројот на семејствата што не се сместени во ниеден ред е намален од 39 на 10. Apodanthaceae и Cynomoriaceae се ставени во скриеносемениците incertae sedis (во ниедна група во рамките на скриеносемениците). Уште осум се ставени incertae sedis in во разни надредни групи во состав на скриеносемениците. Несместените во ниеден ред се:

Apodanthaceae, Cynomoriaceae, Dasypogonaceae, Sabiaceae, Dilleniaceae, Icacinaceae, Metteniusaceae, Oncothecaceae, Vahliaceae и Boraginaceae.

Долуприкажаната класификација е дадена во две верзии, едната пократка, а другата целосна и подробна (со сите таксони).

Кратка верзија[уреди | уреди извор]

Подробна верзија (сите семејства)[уреди | уреди извор]

Легенда:

* = new family placement;
= новопризнаен ред во системот APG;
§ = ново разграничување на семејството во текстот;
$ = семејства што го претставуваат поширокото разграничување на можностите на располагање во APG II и тука претпочитани;
$$ = семејства во квадратни загради во APG II, чие потесно разграничување тука се претпочита.

Скриеносеменици[уреди | уреди извор]

Магнолиди[уреди | уреди извор]

Монокотиледони[уреди | уреди извор]

Комелиниди[уреди | уреди извор]

Веројатни сотаксони на евдикотите[уреди | уреди извор]

Евдикоти[уреди | уреди извор]

Јадрени евдикоти[уреди | уреди извор]

Розиди[уреди | уреди извор]

фабиди (еврозиди I)[уреди | уреди извор]

малвиди (еврозиди II)[уреди | уреди извор]

Астериди[уреди | уреди извор]

ламиди (евастериди I)[уреди | уреди извор]

кампанулиди (евастериди II)[уреди | уреди извор]

Таксони со неутврдена положба[уреди | уреди извор]

Филогенија[уреди | уреди извор]

Системот APG III се заснова на филогенетско дрво на скриеносемениците што ги опфаќа сите 59 рода и 4 несместени семејства. Систематските положби на другите 6 несместени семејства се толку непознати, што не можат да се сместат ни во ниедна политомија на дрвото. Прикажани се во горната табела насловена како „Подробна верзија“, 4 во Евастериди I и 2 во Таксони со неутврдена положба.

Ова филогенетско дрво е објавено заедно со самиот систем APG III,[1] но без овдешните натписи.

скириеносеменици 

Amborellales
Nymphaeales
Austrobaileyales


меѓуцветници 


Chloranthales


магнолиди 


CanellalesPiperales

MagnolialesLaurales


монокотиледони 

Acorales
Alismatales
Petrosaviales

DioscorealesPandanales

Liliales
Asparagales


комелиниди 

DasypogonaceaeArecalesPoales
CommelinalesZingiberales
Ceratophyllales


евдикоти 

Ranunculales
SabiaceaeProteales
TrochodendralesBuxales


core евдикоти 

Gunnerales
Dilleniaceae
Saxifragales


розиди 

Vitales


еврозиди 
фабиди 

Zygophyllales

Celastrales
OxalidalesMalpighiales


Fabales
Rosales
FagalesCucurbitalesмалвиди

(продолжува)Berberidopsidales
Santalales
Caryophyllales


астериди 

Cornales
Ericales


евастериди 
ламиди 

Garryales
BoraginaceaeGentianales
SolanalesLamiales

кампанулиди

(продолжува)Малвиди (продолжение)[уреди | уреди извор]

малвиди 


GeranialesMyrtales

Crossosomatales
Picramniales
Sapindales
Huerteales
BrassicalesMalvales
Кампанулиди (продолжение)[уреди | уреди извор]

кампанулиди 

Aquifoliales
AsteralesEscalloniales
Bruniales
Apiales
ParacryphialesDipsacalesПотсемејства наместо исфрлени изборни семејства[уреди | уреди извор]

Предложени се разни потфамнилии како замена за некои од изборните семејства (во загради) од APG II, но исфрлени во APG III.[6] Тие се следниве.

Потсемејства како замена за изборните семејства од APG II
Изборно семејство од APG II семејство од APG III: посемејство
Agapanthaceae Amaryllidaceae: Agapanthoideae
Agavaceae Asparagaceae: Agavoideae
Alliaceae Amaryllidaceae: Allioideae
Amaryllidaceae Amaryllidaceae: Amaryllidoideae
Aphyllanthaceae Asparagaceae: Aphyllanthoideae
Asparagaceae Asparagaceae: Asparagoideae
Asphodelaceae Xanthorrhoeaceae: Asphodeloideae
Hemerocallidaceae Xanthorrhoeaceae: Hemerocallidoideae
Hesperocallidaceae Asparagaceae: Agavoideae
Hyacinthaceae Asparagaceae: Scilloideae
Laxmanniaceae Asparagaceae: Lomandroideae
Ruscaceae Asparagaceae: Nolinoideae
Themidaceae Asparagaceae: Brodiaeoideae
Xanthorrhoeaceae Xanthorrhoeaceae: Xanthorrhoeoideae

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Група за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (2009), „Новости од класификацијата на редовите и семејствата на цветните растенија: APG III“, Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, Архивирано од изворникот на 2017-05-25, Посетено на 10 декември 2010 (англиски)
  2. As easy as APG III - Scientists revise the system of classifying flowering plants, The Linnean Society of London, 8 октомври 2009, Посетено на 29 октомври 2009
  3. APG III tidies up plant family tree, Horticulture Week, 8 октомври 2009, Посетено на 29 октомври 2009
  4. Chase, Mark W. & Reveal, James L. (2009), „A phylogenetic classification of the land plants to accompany APG III“, Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 122–127, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.01002.x
  5. Haston, E., Richardson, J.E., Stevens, P.F., Chase, M.W., Harris, D.J. (2009) The Linear Angiosperm Phylogeny Group (LAPG) III: a linear sequence of the families in APG III. Botanical Journal of the Linnean Society 161, 128–131.
  6. Chase, M.W.; Reveal, J.L. & Fay, M.F. (2009), „A subfamilial classification for the expanded asparagalean families Amaryllidaceae, Asparagaceae and Xanthorrhoeaceae“, Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 132–136, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x

Надворешни врски[уреди | уреди извор]