Штитовидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шаблон:Автоматска таксокутија

Штитовидните (науч. Apiales) е ред на цветни растенија. Фамилиите наведени десно се оние признаени во системот APG III. Ова е типична понова класификација, иако постојат мали варијации, особено во поделбата на фамилијата Torriceliaceae[1].

Според оваа дефиниција, најпознати членови на овој ред се морковот, целерот, магдоносот и бршленот.

Редот Штитовидни спаѓа во групата Астериди во рамките на евдикотите, според опишаното во системот APG III. Во тие рамки, Штитовидните спаѓаат во нерангираната група наречена „Кампанулиди“,[2] а во рамките на Кампанулидите, припаѓа на кладот позната според филогенетската номенклатура како „Apiidae“.[3] Во 2010 Штитовидните се прогласени за потклад на Дреновите (Cornaceae), кои ги опфаќаат Штитовидните, Paracryphiales и Чешленковидните (Dipsacales).[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Тековното гледање на Штитовидните е прилично ново и се заснова на ДНК-низи со филогенетски методи.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

Шаблон:Наводи

  1. Gregory M. Plunkett, Gregory T. Chandler, Porter P. Lowry, Steven M. Pinney, and Taylor S. Sprenkle. 2004. "Recent advances in understanding Apiales and a revised classification". South African Journal of Botany 70(3):371-381.
  2. Richard C. Winkworth, Johannes Lundberg, and Michael J. Donoghue. 2008. "Toward a resolution of Campanulid phylogeny, with special reference to the placement of Dipsacales". Taxon 57(1):53-65.
  3. Шаблон:Цитирање
  4. Шаблон:Cite doi
  5. Шаблон:Cite doi