Астериди

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Евастериди II)
Астериди
Астериди
Канар-чиче (Impatiens balsamina) од редот вресовидни)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Јадрени евдикоти
клад: Астериди
Кладови

Според системот APG II (2003) за класификација на цветните растенија, поимот астериди се однесува на клад (монофилетска група).

Највеќето таксони од овој клад во Кронквистовиот систем (1981) се сметат за членови на Астероликите (Asteridae) и Сраснатоливчести (Sympetalae) во претходните системи. Името „астериди“ (множина, но не секогаш со голема буква) е изведено од претходното ботаничко име, но ова се однесува на клад наместо на формален ранг, во смисла на она што го наложува правилникот ICBN. Овој клад е еден од двете главни групи на евдикоти (другата е розиди). Кладот се состои од:

Белешка : „ + ....“ = незадолжително, како сегрегат од претходната фамилија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]